Maksim Jakubets i Igor Turašev Foto: Profimedia/AFP PHOTO / F.B.I.

Britanski BBC pokušao je da uđe u trag najtraženijim ruskim sajber kriminalcima. Novinari britanskog servisa krenuli su u potragu širom Moskve za Igorom Turaševim i Maksimom Jakubecom, navodnim vođom sajber bande „Evil Corp“ („Zla korporacija“) koju je FBI optužio pre dve godine da su ukrali više od 100 miliona dolara iz više od 40 zemalja.

PROČITAJTE JOŠ:

Istraga BBC-ja o Maksimu Jakubetsu počela je na golf terenu udaljenom oko dva sata od Moskve. Na tom istom mestu Jakubets je organizovao svoje venčanje 2017. godine. Snimak sa venčanja kružio je društvenim mrežema, ali se na njemu hakeru ne vidi lice. Planerka venčanja Natalija nije želela da otkriva detalje o svadbi za koju se šuška da je plaćena vrtoglavih 650.000 dolara.

Ni Igor Turašev (40) se nije pritajio. Andrej Zaharov, ruski reporter koji radi za BBC, pronašao je čak tri kompanije koje su registrovane na njegovo ime. Sve imaju kancelarije u prestižnom moskovskom tornju Federacije, sjajnom neboderu u finansijskoj četvrti. Kako Zaharov navodi, Turašev nije krivično gonjen niti tražen u Rusiji pa mu zato niko i ne brani da iznajmi skup poslovni prostor u centru grada. „Blumberg“ tvrdi da se na ovoj adresi u Moskvi nalaze brojne kripto firme koje deluje kao „bankomati sa sajber kriminalce“

Foto: Samuel Corum / Getty images / Profimedia

Britanski servis uspeo je da uđe u trag adresama na kojima Maksim Jakubec živi, ali ga nisu našli. Međutim, našli su njegovog oca koji je u izjavi za medije oštro osudio američke vlasti zbog podizanja optužnice protiv njegovog sina. Zbog nagrade od pet miliona dolara koju su SAD ponudile za informacije koje bi dovele do hapšenja hakera, porodica je živela u strahu.

„Amerikanci su napravili problem za moju porodicu, za mnoge ljude koji nas poznaju. Šta je bila svrha? Američka pravda se pretvorila u sovjetsku. Nije ispitivan, nije bilo procedura koje bi dokazale njegovu krivicu“, dodao je i negirao da je njegov sin sajber kriminalac.

Otac tvrdi i da njegov sin radi za platu koja je „malo veća od prosečne“, ali kaže da nisu u kontaktu od podizanja optužnice. Na pitanje čime se njegov sin sada bavi, odgovor je bio: „Što bih vam to rekao?“.

Jakubec i Turašev su deo sve duže liste ruskih građana kojima su izrečene sajber sankcije. Optužnicama se hakeri sprečavaju da putuju u inostranstvo, dok sankcije zamrzavaju imovinu na Zapadu i zabranjuju im da posluju sa zapadnim firmama. Prošle godine je EU, prateći SAD, počela da uvodi sajber sankcije.

Za ogromnu većinu pojedinaca na ovim listama se sumnja da imaju veze sa ruskom državom. Kremlj negira sve optužbe i optužuje zapad za histeriju i rusofiliju. SAD tvrde da su Maksim Jakubec i drugi hakeri, uključujući i Jevgenija Bogačeva za kojim je raspisana nagrada od tri miliona dolara, radili direktno za obaveštajne službe. Možda nije slučajnost, ali Jakubecov tast koji se vidi na snimku sa venčanja je bivši visoki pripadnik ruskog Federalne službe bezbednosti (FSB).

Da li sankcije protiv „sajber kriminalaca“ imaju svoj efekat? Otac Maksima Jakubeca kaže da su ga „sankcije razbesnele“, ali nije pogođena cela sajber grupa „Evil Corp“. Istraživači sajber bezbednosti navode da ova grupa i dalje sprovodi unosne napade, uglavnom na zapadne mete.

„Zlatno pravilo“ ruskog hakovanja je da hakeri mogu da hakuju sa kojeg god naloga žele, sve dok žrtve nisu na ruskom govornom području ili na bivšim sovjetskim teritorijama.

BONUS VIDEO Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram