Kina grad Mohe Foto:Costfoto / ddp USA / Profimedia

Temperature u najsevernijem kineskom gradu Mohe pale su na minus 53 stepena Celzijusa – najniže temperature ikada zabeležene, naveli su meteorolozi.

Smešten u severoistočnoj provinciji Heilongđang i smešten u blizini ruskog Sibira, Mohe je nadaleko poznat kao „Severni pol Kine“ i jedno je od retkih mesta u zemlji sa subarktičkom klimom.

Temperatura u 7 ujutro 22. januara, takođe prvog dana Lunarne Nove godine , registrovana je na minus 53 stepena, prema Meteorološkom birou.

Kina grad Mohe Foto:Costfoto / ddp USA / Profimedia

Kineske meteorološke vlasti prognozirale su velike padove temperature u delovima zemlje i izdale upozorenja na plavi hladni talas, prenosi CNN.

U susednoj Rusiji, tačnije Jakutsku, koji ima epitet najhladnijeg grada na svetu, temperatura je pala na minus 62,7 stepena.

Zime u Moheu su duge i počinju početkom oktobra, često traju do maja. Poznato je da prosečne temperature tokom ovog perioda padaju ispod nule, rekli su stručnjaci.

Retka „ledena magla“ – vremenski fenomen koji se javlja samo u ekstremno hladnim klimama kada kapljice vode u vazduhu ostaju u tečnom obliku, 2008. god pogodila je stanovnike, što je navelo lokalne vlasti da izdaju prvo crveno upozorenje grada na hladno vreme.

U Moheu još nisu izdata upozorenja, ali lokalni meteorolozi kažu da će se hladnoća nastaviti i ove nedelje. Očekuje se i ledena magla.

Stalna hladnoća u gradu privlači turiste tokom cele godine, koji hrle na njegove atrakcije sa temom leda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar