Foto:Dave Lintott / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novi Zeland će početi da se udaljava od strategije života bez koronavirusa, rekla je u ponedeljak premijerka Džasinda Ardern. Time je ova zemlja postala poslednja u nizu onih koje odustaju od pokušaja da eliminišu virus usled kruženja visoko zarazne Delta varijante virusa, prenosci CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon zatvaranja granica početkom pandemije, Novi Zeland je prijavio samo 4.409 infekcija koronavirusom i 27 smrtnih slučajeva, prema podacima sa Univerziteta Džons Hopkins. Ta brojka spada među najniži broj slučajeva u bilo kojoj zemlji.

Ali povećanje broja novih slučajeva u avgustu koje je izvala pojava Delta soja, glavni grad Okland vratilo je lokdaun. Uprkos tome što je grad izdržao više od šest nedelja ograničenja, Novi Zeland je utorak prijavio 24 nova slučaja – većina ih je otkrivena u Oklandu.

Foto:Dave Lintott / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Uspevali smo u velikoj meri da kontrolišemo epidemiju, ali kao što vidite sa ovim epidemijom i sa Deltom, povratak na nulu je neverovatnno težak“, rekla je Arden dodajući da dugi periodi oštrih ograničenja nisu mogli dovoljno da smanje infekcije.

Ardern nije rekla kada će tačno početi prelazak sa stare na novu strategiju.

„Potrebno nam je više vakcinisanih ljudi, u više predgrađa i u više starosnih grupa“, rekla je.

Najmanje 49 odsto stanovnika zemlje je u potpunosti vakcinisano, dok je 79 odsto primilo prvu dozu, prema podacima ministarstva zdravlja Novog Zelanda.

Foto:Dave Lintott / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vlasti Novog Zelanda najavile su uvođenje sertifikata o vakcini protiv kovid-19 kao dokaz imunizacije, koji će od sledećeg meseca biti potreban za prisustvo na masovnim okupljanjima i drugim događajima visokog rizika, što je deo novog pristupa u borbi protiv širenja delta soja.

Novi Zeland se pridružio društvu još nekoliko zemalja u azijsko-pacifičkom regionu koje su nedavno objavile planove da žive sa virusom.

Australijski premijer Skot Morison rekao je u avgustu da će zemlja početi da ublažava ograničenja kada dostigne svoje nacionalne ciljeve vakcinacije do 80 odsto.

Prošle nedelje je najavio mapu puta koja bi mogla da dovede do ponovnog otvaranja granica Australije za potpuno vakcinisane građene i stalno nastanjene u septembru. Očekuje se da će se međunarodni dolasci za strane državljane nastaviti tek sledeće godine.

Foto:Dave Lintott / Shutterstock Editorial / Profimedia

U razgovoru sa novinarima u ponedeljak, Ardern je rekla da ne žali zbog toga što je u poslednjih 18 meseci sprovodila strategiju Novog Zelanda protiv koronavirusa da bi spasila živote.

„Eliminacija je bila važna jer nismo imali vakcine, sada imamo“, rekla je ona.

BONUS VIDEO Anketa ispred kovid ambulanti u Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar