Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov očekuje da će nova vlada u Hrvatskoj nastaviti politiku stare vlade premijera Andreja Plenkovića, pošto je HDZ kojim on predsedava ubedljivo pobedio na jučerašnjim izborima.

Žigmanov je u programu „Probudi se“ na TV Nova S istakao da je izborni proces u Hrvatskoj protekao bez problema.

„Treba reći da je Hrvatska pokazala da je zemlja konsolidovane demokratije, da je izborni proces uprkos velikim izazovima oko korone izveden bez ikakvih mrlja. Izlaznost je bila manja zbog korona krize, zasićenja, određenih novih imena. Tri odsto u odnosu na ranije izbore i na Srbiju mislim da nije toliko negativni momenat u analizi ovih izbora. Ceo sistem izbornog procesa je bio korektan i odvijao se po svim pravilima koji predviđaju zakoni i druge pravne norme“, tvrdi Žigmanov.

On se dotakao i teme slavlja u štabu HDZ koje je naličilo na slavlje SNS pre dva vikenda.

„Mislim da nije bilo primereno slavlje u štabu HDZ bez maski, ali je to pitanje za unutrašnju politiku Hrvatske. Pitanje je da li se takva vrsta događaja uopšte može odvijati uz mere socijalne distance i određenih vrsta zaštitnih sredstava“, poručuje predsednik DSHV.

Sagovornik jutarnjeg programa na TV Nova S smatra da je bilo opravdano što su se izbori održali juče i pored porasta broja zaraženih koronom u regionu.

„Postoji logika mišljenja da je trebalo izbore održati sada i ta logika je bila snažnija. Videli smo da i neka vrsta odlaganja ne mora uvek da bude dobra. Srbija je uspešno savladala prvi krug korone, izašla na izbore i videlo se da je drugi krug ili kraj prvog kruga po svojim posledicama još tragičniji. U ovakvim situacijama je teško predviđati šta je bolje za Hrvatsku, mislim da je ispravno to što su izbori održani 5. jula“, kaže Žigmanov.

Na pitanje koliko će se stranke koje ulaze u Sabor brinuti o Hrvatima u Srbiji, Žigmanov je rekao:

„Izvesno je da će nova vlada Hrvatske biće vlada kontinuiteta. Mi smo od 2017. postavili pristojnu i relativno dobru komunikaciju sa predstavnicima sadašnje garniture. Uspeli smo da ostvarimo svestraniju komunikaciju sa vlastima u Srbiji. Mislim da će uzlazni odnos našeg saradničkog odnosa sa novim vlastima Hrvatske biti u duhu kontinuiteta“.

Komentari

Svi komentari (0)