Foto: EPA-EFE/STR

Beloruska policija je privela više desetina demonstranata na protestu u centru Minska. Hiljade ljudi okupili su se danas na ulicama glavnoga grada Belorusije, tražeći puštanje na slobodu zatvorene opozicione liderke Marije Kolesnikove. Belsat, opoziciona televizija sa sedištem u Varšavi, navela je da su uhapšena dva njena novinara koja su pratila protest.

U subotu se na centralnom trgu u Minsku okupilo najmanje 5000 demonstranata, među njima i brojne žene. Pozivale su Lukašenka na odlazak sa vlasti i izražavale podršku Kolesnikovoj.

 

Policija je počela da privodi demonstrante malo nakon početka okupljanja oko podneva po lokalnom vremenu pa je u policijskom kombiju za samo sat vremena završilo najmanje njih 40, kazao je Rojtersu neimenovani očevidac. Belsat, opoziciona televizija sa sedištem u Varšavi, navela je da su uhapšena dva njena novinara koja su pratila protest.

Nakon toga, učesnice protesta su se skupile u dve kolone, sa leve i desne obele reke Svisloč, i krenule ka Komarovskom trgu.

Tridesetosmogodišnja Kolesnikova postala je ključna opoziciona ličnost nakon što su ostali opozicioni političari zatvoreni, ili su proterani iz zemlje, među njima i Svetlana Tihanovska, Lukašenkova protivkandidatkinja na izborima.

U petak se na mitinzima podrške predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku u zemlji okupilo oko 800 ljudi, dok je na proteste protiv aktuelne vlasti izašlo oko 450 osoba, javila je pres-služba MUP Belorusije.

Portparolka MUP-a Olga Čemodanova istakla je da su 32 osobe privedene zbog kršenja zakona o masovnim događajima.

Ona je pozvala građane zemlje da ne učestvuju u neodobrenim protestima i dodala da je kazna za učešće u takvim akcijama pritvor do 15 dana, a za organizaciju masovnih okupljanja do 15 godina zatvora.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar