Foto: REUTERS/Ahmed Yosri

Žene u Saudijskoj Arabiji užvaju u novim slobodama, uključujući i putovanje bez muške pratnje, a sada su počele da prihvataju i hobije koji se ne smatraju konvencionalnim u ovoj zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:

Mona Al-Khurais (36) voli oružje još od kako ju je kao devojčicu otac vodio u lov i od kako ju je učio da puca. Pre pet godina, ona je tu strast pretvorila u svoju profesiju, pohađajući obuku u Sadijskoj Arabiji i inostranstvu kako bi postala licencirani trener za vatreno oružje.

Ova žena sada uči ljude da pucaju u streljani Top Gan u Rijadu, a sve više žena joj se pridružuje na časovima, prenosi Dejli mejl.

„Tako sam srećna što praktikujem svoju strast i hobi kao trener i oficir za bezbednost na strelištu“, rekla je Khurais.

Foto: REUTERS/Ahmed Yosri

„Nadam se da mogu da podelim svoje iskustvo sa saudijskim devojkama, da ih ohrabrim da uđu u ovo teško polje koje je ranije bilo rezervisano za muškarce“, dodala je ona.

Khurais je bila jedan od izlagača na godišnjoj izložbi lova u Rijadu, na kojoj su predstavljeni proizvođači specijalizovani za lovačko oružje.

Izlagači su izložili pištolje, snajperske puške, lovačke puške i poluatomatsko oružje, kao i lovačke potrepštine. Posetioci sa licencom za oružje mogu da kupe oružje na izložbi.

Foto: REUTERS/Ahmed Yosri

Stavovi prema ženama u Saudijskoj Arabiji su se promenenili, pri čemu žene ostvaraju stalne dobitke kada je reč o radnoj snazi i mogu da se zapošljavaju u nizu profesija. Međutim, Khurais se na početku suočila sa problemima radeći u okruženju u kojem dominiraju muškarci.

„Poteškoće sa kojima sam se suočila bile su kritike žena, što me je iznenadilo jer sam to očekivala od muškaraca“, dodala je ona.

Kako sve više devojaka i žena uči da rukuje oružjem, Khurais se nada da će se njihovi stavovi promeniti i da će ona moći da ih inspiriše.

„Moj cilj je jednog dana da učestvujem na Olimpijadi“, rekla je ona.

Foto: REUTERS/Ahmed Yosri

BONUS VIDEO: Argentina – pucnjava na fudbalskom terenu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar