Foto: Lejla Ahmedspahić preuzeto sa Vijesti.me

Srećan vam Međunarodni dan žena i Mesec ženske istorije! Balkansmedia.org će tokom meseca marta predstaviti i proslaviti tek nekoliko od miliona žena u medijima koje svakodnevno ruše barijere i utiru put mlađim generacijama novinarki i medijskih radnica.

PROČITAJTE JOŠ:

USAID-ov Program pomoći medijima na Balkanu (BMAP), koji implementira Internews u partnerstvu sa FHI 360, ima posebno zadovoljstvo da se može pohvaliti saradnjom sa sjajnim novinarkama, urednicama i direktoricama medija širom Balkana, piše Vijesti.me.

Odlučili smo se udružiti sa ilustratoricom Lejlom Ahmedspahić, jednom od ilustratorica koja je radila i na projektu #ŽeneBiH, i kreirati 6 ilustracija za 6 neverovatnih medijskih radnica na Balkanu kako bismo vas upoznali sa ženama u medijima i van okvira vaših država i kako bismo dali nadu mlađim generacijama medijskih radnica da nisu same, da imaju podršku i da imaju temelje od kojih mogu krenuti.

Jedna od loših strana istorije je i ta da se iz nje konstantno brišu žene koje su menjale svijet, ali naš cilj, kao i cilj mnogih drugih, je da pamtimo, pišemo i podsećamo na heroine kako davnih, tako i vremena u kojem živimo.

Prisećamo se i prve bh. novinarke Milene Mrazović, albansko-američke novinarke Nexhmie Zaimi, crnogorske novinarke Zage Berkuljan, makedonske novinarke Veselinke Malinske kao i srpske novinarke Nade Marinković.

Foto: Lejla Ahmedspahić preuzeto sa Vijesti.me

Žene na Balkanu najčešće pronalazimo u ulozi novinarki, a veoma retko u ulogama direktorki, glavnih urednica i članica upravljačkih struktura medija.

Mi vam želimo predstaviti žene koje, hrabro poput onih pre njih, brišu granice i kroje neke nove norme medijskog delovanja u regionu.

Vildana Selimbegović – Glavna i odgovorna urednica i direktorka, Oslobođenje, Bosna i Hercegovina

Marijana Bojanić – Izvršna direktorka, TV Vijesti i Daily Press, Crna Gora

Mirjana Milutinović – Izvršna direktorka, Radio kontak Plus, Kosovo

Gordana Bjeletić – Glavna i odgovorna urednica, Južne Vesti, Srbija

Jelena Vasić – Novinarka i koordinatorka projekata, KRIK, Srbija

Ana Anastasovska – Glavna urednica online izdanja, Sloboden Pečat, Severna Makedonija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar