Foto:Tanjug/Armenian National Assembly via Photolure photo agency via AP

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi koja je stigla u Jermeniju, izjavila je da njena poseta predstavlja simbol opredeljenosti SAD ka mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Jermeniji.

Pelosi, koja je najviši američki zvaničnik u poseti Jerevanu od kada je ta mala kavkaska zemlja stekla nezavisnost 1991. godine, svoju posetu je nazvala „jakim simbolom čvrste posvećenosti SAD mirnoj, prosperitetnoj i demokratskoj Jermeniji, kao i stabilnom i bezbednom regionu Kavkaza“.

Predsednik jermenskog parlamenta Alen Simonijan izjavio je da će trodnevna poseta američke visoke zvaničnice imati „veliku ulogu u garantovanju bezbednosti“ Jermenije.

Njena poseta dolazi u trenutku kada se region, koji je strateški važan za prevoz ugljovodonika iz Kaspijskog mora, suočava sa sukobima na granici Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan ima podršku Turske, a Jermenija Rusije koja na jermenskom tlu ima svoju vojnu bazu.

Više od 200 ljudi je poginulo u nedavnim borbama jermenskih i azerbejdžanskih snaga koje se medjusobno optužuju za sukob. Taj sukob je izbio u utorak i okončan je u četvrtak uveče međunarodnim posredovanjem.

***

BONUS VIDEO: Vojna parada u Azerbejdžanu i predstavljanje najmodernijeg naoružanja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar