Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT

Pred svoje današnje obraćanje britanskom parlamentu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dobio je ovacije od svih prisutnih poslanika, što je novinar Gardijana opisao kao "jednu od neobičnijih scena" koje je on doživeo u parlamentu.

Predsednik Ukrajine počeo je svoje obraćanje poređenjem ruske agresije nad Ukrajinom sa nemačkom agresijom nad Velikom Britanijom za vreme Drugog svetskog rata.

Ukrajinci, kazao je on, ne žele da izgube svoju zemlju kao što ni Britanci nisu hteli da izgube svoju državu kada su njih napali nacisti.

„Nisu dozvolili ni hranu, ni vodu, i ljudi su onda počeli da paničare“, opisao je Zelenski situaciju u Mariupolju danas i dodao da je u ratu do sada stradalo preko 50 dece.

„To su deca koja su mogla da prežive“, kazao je on. „Ali ovi su nam ih oduzeli“.

Prema njegovim rečima, sada je se za Ukrajinu radi o pitanju „biti ili ne biti“.

„Ovo pitanje je moglo biti postavljeno i ranije, ali sada mogu da vam dam konačan odgovor, a to je: Da, biti“, kazao je ukrajinski predsednik britanskim poslanicima.

Zelenski je tokom svog obraćanja takođe istakao da smatra da NATO alijansa ne funkcioniše kako treba, misleći na nemogućnost dogovora o zabrani zone letenja, i zahvalio se Velikoj Britaniji na pomoći do sada.

Zatim je dodao da Ukrajini treba još britanske pomoći i zatražio od Džonsona da kroz dodatne sankcije poveća pritisak na Rusiju i prizna je kao „terorističku državu“.

Bonus video: Od komičara do tragičara: Ko je Vladimir Zelenski 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar