Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je danas pozvao na međunarodni pritisak kako bi Rusija prekinula blokadu ukrajinskih crnomorskih luka čime bi bio omogućen izvoz žitarica i sprečila kriza sa hranom.

Zelenski, koji se obratio video linkom učesnicima azijsko-pacifičkog bezbednosnog foruma u Singapuru, upozorio je da će se svet, ukoliko se ne nastavi izvoz iz Ukrajine, „suočiti sa teškom krizom hrane, čak i glađu, u mnogim zemljama Azije i Afrike“.

Ukrajina je pre ruske invazije bila najveći svetski proizvođač suncokretovog ulja i jedan od glavnih izvoznika pšenice, dok su milioni tona žitarica trenutno na lukama zbog ruske blokade.

„Nedostatak hrane će nepogrešivo izazvati politički haos, koji može dovesti do smena mnogih vlada“, rekao je Zelenski učesnicima samita „Dijalog Šangri-La“ među kojima su američki ministar odbrane Lojd Ostin i kineski zvaničnici.

Zelenski je rekao da Ukrajina trenutno izvozi dva miliona tona žitarica vozom svakog meseca, ali to ostaje znatno ispod onoga što obično izvozi.

UN i neke zemlje su se založile za otvaranje pomorskog koridora koji bi omogućio nastavak ukrajinskog izvoza.

Ukrajinske vlasti trenutno razgovaraju sa UN, Turskom i drugim zemljama o otvaranju pomorskog koridora koji bi omogućio izvoz žita, dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ove nedelje boravio u Ankari da bi se dogovorio sa tamošnjim vlastima o tome, ali za sada nije postignut pomak u rešavanju tog pitanja.

Francuske vlasti su sa svoje strane izrazile spremnost da pomognu u deblokadi luka, posebno luke u Odesi.

****

Bonus video: Intervju osuđenih Britanaca iz januara 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare