Vladimir Zelenski Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pohvalio je danas odluku Vrhovnog suda Izraela o ukidanju ograničenja na broj ukrajinskih izbeglica kojima je dozvoljeno da uđu u jevrejsku državu bežeći od rata. Sud je danas saopštio da ministarka unutrašnjih poslova Izraela Ajelet Šaked ne može da ograniči broj nejevrejskh izbeglica na samo 5.000.

„Vladavina prava i poštovanje ljudskih prava je ono što razlikuje istinsku, razvijenu demokratiju. Ja pohvaljujem odluku Vrhovnog suda države Izrael, koja obavezuje vladu (Izraela) da ukine sve dodatna ograničenja na ulazak građana (Ukrajine)“, objavio je Zelenski na Tviteru.

Hiljade Ukrajinaca došle su Izrael od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru.

Na osnovu postojećih propisa Ukrajincima nije potrebna viza ako u Izraelu ne ostaju duže od tri meseca.

Ministarka Šaked je u martu rekla da će Izrael dopustiti da u njemu ostane oko 20.000 Ukrajinaca sa turističkim vizama i onih koji su bili u toj zemlji nelegalno pre rata.

Ona je takođe najavila da će Izrael dati vize za još 5.000 izbeglica koje se automatski ne kvalifikuju za useljenje u Izrael, a na osnovu Zakona o povratku.

Taj zakon omogućava svakom ko ima roditelja Jevrejina ili baku ili dedu Jevreje da dobije izraelsko državljanstvo.

Ministarka je takođe uvela obavezu da Ukrajinci popunjavaju obrasce na internetu pre nego što napuste svoje domove i krenu u Izrael.

Kako je rečeno ograničenja su neophodna jer se procenilo da će onih 20.000 izbeglica ostati u Izraelu i kada im istekne turistička viza.

Sud je međutim u presudi naveo da je više od 4.000 Ukrajinaca koji su ušli u Izrael posle izbijanja rata otišlo iz te zemlje do 8.maja.

Šaked već dugo nastoji da se uvede oštrija imigraciona politika prema nejevrejima koji traže azil u Izraelu kako bi očuvao jevrejski karakter države.

Ograničenja koja je ministarka uvela je međutim kritikovala i sama vladajuća koalicija u Izraelu, a kritika je bilo i van te zemlje i u Ukrajini koja je tvrdila da nije poštovan vizni sporazum između dve države, navode izraelski mediji.

Presuda suda ne utiče na ovlašćenje ministarke unutrašnjih poslova da odluči ko može da uđe u zemlju na osnovu zakona i njeno pravo da odbije ulazak na individualnoj osnovi.

BONUS VIDEO: Od komičara do tragičara: Ko je Volodimir Zelenski 


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare