Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

“Ukrajina želi mir. Evropa želi mir. Svet želi mir. I videli smo ko jedini želi rat. Postoji samo jedan entitet među svim državama članicama UN-a koji bi sada rekao ako bi mogao da prekine moj govor da je zadovoljan ovim ratom, njegovim ratom”, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na sednici Ujedinjenih nacija.

Zelenski je pozvao na odgovornost ruskih snaga i ruske vlade za njenu invaziju na Ukrajinu.

Drugi uslovi za mir koje je naveo Zelenski uključuju kažnjavanje za rusku agresiju, obnavljanje bezbednosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine i bezbednosne garancije.

„Protiv Ukrajine je počinjen zločin i mi zahtevamo pravednu kaznu za to“, rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

„Ovo je rat za život“, rekao je on dok je pozivao na formiranje specijalnog tribunala koji bi smatrao Rusiju odgovornom za svoje zločine.

On je naveo da Ukrajina ima pet zahteva za mir sa Rusijom o kojima nema pregovora.

“U našoj formuli nema neutralnosti, oni koji govore o neutralnosti se pretvaraju da su zainteresovani za probleme drugih i pretvaraju se da štite nekoga, ali zaparavo štite samo svoje interese, a to mora da se ispravi da bi se stvorili uslovi za mir“, istakao je on.

Ukrajinska formula je, kako je istakao, univerzalana i ujedinjuje sever i jug sveta.

“Rusija želi rat i to je istina, ali Rusija neće moći da zaustavi tok istorije i biće primorana da okonča rat koji je ona i započela“, naglasio je predsednik Ukrajine.

On je na kraju zahvalio 101 zemlji koja je glasala da može da održi obraćanje pred GS UN, dodajući da je samo sedam zemalja glasalo protiv.

***

BONUS  VIDEO: Putin o pretnjama nukelarnim oružjem: Nije blef, ruža vetrova može se okrenuti


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare