Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia, Mykola Miakshykov / Zuma Press / Profimedia

Pored oružanog sukoba sa Rusijom koji traje već devet meseci, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ratuje i na drugom frontu, a glavna meta mu je trenutno nekadašnji saradnik. U pitanju je oligarh Igor Kolomojski, koji je vlasnik televizije na kojoj se nekada emitovala serija "Sluga naroda" koja je proslavila Zelenskog. Lider zemlje sada je potpisao zakon koji će Kolomojskog i druge oligarhe žestoko udariti po džepu.

U pitanju je zakon koji dozvoljava nacionalizaciju strateških kompanija u zemlji, koje su dosad bile u vlasništvu oligarha. Među njima je najzanimljivija osoba Igor Kolomojski, oligarh koji je bio blizak Zelenskom.

Kolomojski je vlasnik TV kanala 1+1, na kom se emitovala serija „Sluga naroda“, u kojoj je Zelenski tumačio glavnu ulogu. Kolomojski ga je i podržao kada se kandidovao za predsednika.

Foto: YURIY DYACHYSHYN / AFP / Profimedia

Međutim, s početkom rata počeo je i obračun sa oligarsima, a Zelenski je već potpisano tajnu uredbu kojom je ukio državljanstvo pojedinim oligarsima.

Među njima je najveće ime upravo Igor Kolomojski, koji se sad nalazi u Izraelu. Za njim je raspisana i Interpolova poternica, jer je uspeo da novčana sredstva izvuče iz Ukrajine u SAD.
Dakle, iako je donedavno bio jedna od najbogatijih i najmoćnijih osoba u Ukrajini, milijarder i oligarh, Kolomojskij ima za vratom FBI, oduzeta mu je ukrajinska putovnica, njegove kompanije su nacionalizirane, a još mu se sudi i u Rusiji.

I drugi oligarsi na spisku

Pored Kolomojskog, na spisku onih sa kojima je ukrajinski režim u ratu nalazi se i Rinat Ahmetov, jedan od najuticajnijih ljudi u Ukrajini.

Igor Kolomojski Foto: Mykola Miakshykov / Zuma Press / Profimedia

On je uspeo da izbegne nacionalizaciju jednog dela imovine, čime je izazvao dodatni bes. Ahmetov je i pre rata bio poznat kao protivnik sadašnjeg Zelenskog, a TV kanali pod njegovom kontrolom su podržali jednog od njegovih protiv kandidata na izborima u 2019. godini i bili su izrazito kritični prema Zelenskom.

U novembru 2021. godine Zelenski je optužio Ahmetova da je angažovan da pomogne u planiranju državnog udara protiv njega od strane Rusije. Ahmetov je demantovao te tvrdnje, ali su optužbe bile kulminacija spora između Zelenskog i Ahmetova.

Zašto baš oligarsi

Vladimir Zelenski je na vlast došao 2019. godine i odmah poručio – počinje bitka sa režimom oligarha! Jedan od bitnih segmenata ove borbe je i kontrola nad medijima, koja je mahom bila upravo u rukama oligarha.

Međutim, Zelenski je rešio da to promeni, pa je uspeo da uspostavi kontrolu nad medijima, uz pomoć vanrednog stanja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovo je svojevrsna poruka ukrajinskog vrha da neće dopustiti uplitanje bilo koje struje u donošenje odluka u vezi rata, naročito ne Rusije. Obzirom na negativno iskustvo s Viktorom Medvedčukom, ukrajinskim oligarhom koji je kum Vladimira Putina, Ukrajina strahuje od potencijalnih špijuna.

Pored toga, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel još 2008. godine odbila je da pusti Ukrajinu u NATO savez upravo zbog „jakih oligarha koji kontrolišu zemlju“.

Zelenski je sada rešen da ne dopusti da se ova situacija ponovi, naročito ne dok njegova zemlja pokušava da pobedi Rusiju na frontu.

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar