Foto:AP/Alexei Alexandrov; AP Andriy Andriyenko; ABACA / Abaca Press / Profimedia; AP;

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je u intervjuu za Ekonomist poručio da samo ruski predsednik Vladimir Putin može "skrenuti rat s vojnog puta na diplomatski". Zelenski tvrdi da je za diplomatski završetak rata nužno da ruski lider naredi svojim trupama da napuste Ukrajinu.

“Što se pre ovaj rat završi i Rusija prizna da je tragično pogrešila kada je započela sukob, to će ruski predsednik duže sačuvati svoj život i život svojih saradnika”, rekao je. Zelenski se protivi zamrzavanju sukoba između Rusije i Ukrajine. Uveren je da Ukrajina ne treba stati sve dok ne oslobodi čitavu teritoriju koju je okupirala Rusija, odnosno dok se ne vrati na svoje međunarodno priznate granice iz 1991. godine.

„Ruska strategija je zamrzavanje sukoba“

Zelenski strahuje da će se Putin „vratiti“ ako Ukrajinci pristanu na zamrzavanje sukoba. Tvrdi da se takav scenario već jedanput dogodio jer je Rusija prvo izvršila delimičnu invaziju na Ukrajinu 2014., da bi tek ove godine pokrenula sveobuhvatni rat, prenosi Kijev Independent.

Objasnio je kako je ruska strategija da okupira “deo ukrajinske teritorije i zatim zamrzne sukob na neko vreme, kako bi postala moćniji okupator, spreman za širenje okupacije“, prenosi Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

Zelenski je podsetio da Budimpeštanski memorandum, prema kojem su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Rusija obećale zaštiti teritorijalni integritet Ukrajine u zamenu za odustajanje od nuklearnog oružja, nije funkcionisao.

Ukrajinski predsednik je 15. novembra na samitu G20 predstavio mirovni plan u deset točaka za okončanje rata.

Plan predviđa sprečavanje ekocida u Ukrajini, kažnjavanje odgovornih za ratne zločine, povlačenje svih ruskih trupa s teritorije Ukrajine, obnovu teritorijalne celovitosti Ukrajine, kao i oslobađanje svih ratnih zarobljenika i deportovanih.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar