Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je danas kontroverzni zakon o pooštravanju pravila mobilizacije.

Kako se navodi na sajtu Vrhovne rade, zakon koji će omogućiti da se stotine hiljada Ukrajinaca budu pozvani u vojsku najpre je potpisao predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Prema rečima zamenika predsednika Vrhovne rade Aleksandra Kornijenka, neke odredbe zakona će stupiti na snagu nakon objavljivanja, dok će većina stupiti na snagu za mesec dana, prenosi Tass.

Vrhovna Rada je 11. aprila usvojila zakon koji je bio prilično kontroverzan i izazvao je uzbunu na društvenim mrežama. Očekivalo se da će predvideti demobilizaciju i rotaciju aktivnih vojnika, ali su te odredbe u poslednjoj fazi uklonjene iz zakona, što znači da vojnici koji se bore od februara 2022. još ne znaju kada će biti demobilisani.

Zakon pooštrava proceduru mobilizacije i kazne za one koji je izbegavaju, a precizira ko sve može biti pozvan u vojsku i na osnovu toga se očekuje se da će biti regrutovano više stotina hiljada Ukrajinaca.

Zbog ratnog stanja, vojno sposobnim muškarcima zabranjen je odlazak u inostranstvo, ali ne postoji procedura za pozivanje regruta koji su van države.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare