Foto:profimedia.rs

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je danas priznao da vazduhoplovna nadmoć Rusije zaustavlja ukrajinsku kontraofanzivu i požalio se zbog usporavanja vojne pomoći Zapada i sankcija prema Moskvi.

„Ako nismo na nebu, a Rusija jeste, ona nas zaustavlja s neba. Oni zaustavljaju našu kontraofanzivu“, rekao je Zelenski u Kijevu.

On je kritikovao što „procesi postaju sve komplikovaniji i sve sporiji bilo da se radi o sankcijama ili snabdevanju oružjem sa Zapada“.

„Rat se usporava, priznajemo tu činjenicu“, rekao je Zelenski.

Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

„Kada nam partneri kažu: ‘Koja je sledeća etapa kontraofanzive?’ moj odgovor danas je da su naše etape verovatno brže od novih paketa sankcija“ protiv Rusije, rekao je on.

Ukrajina se redovno žali na sporost mera namenjenih usporavanju ruskog rata, navodi Frans pres.

On je ponovo istakao da bi ukrajinska vojska napredovala brže ako bi Zapadnjaci brže isporučivali municiju dugog dometa koja omogućava artiljerijsko gađanje ruske odbrane, pozadine i logistike.

„Konkretno oružje ima konkretan uticaj. Što je moćnije i što mu je domet veći, to će kontraofanziva ići brže“, rekao je ukrajinski predsednik.

PROČITAJTE JOŠ:

Zapad isporučuje dalekometno oružje u malim dozama strahujući da će Kijev da ga upotrebi da gađa rusku teritoriju, uprkos obećanjima da neće, što bi moglo da dovede do eskalacije rata, navodi agencija Frans pres.

Na isti način Ukrajina se mesecima žali na sporost pregovora o isporuci lovaca F-16, dok ima sve manju zastarelu flota aviona iz sovjetske ere.

Posle više meseci oklevanja, više desetina američkih letelica će isporučiti evropske zemlje, ali će proći meseci pre no što one stignu na bojno polje jer je vreme potrebno za obuku posada.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar