Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkazao je neočekivano danas svoje predviđeno obraćanje pred američkim Kongresom zbog događaja koji je iskrsao u "poslednjem trenutku", rekao je šef demokrata u Senatu Čak Šumer.

„Zelenski ne može da se pojavi na našem brifingu u 15.00, nešto se dogodilo u poslednjem trenutku“, rekao je Šumer novinarima.

Ukrajinski predsednik je trebalo virtuelno da govori pred američkim Kongresom u nadi da će uticati na to da Kongres odobri novi paket pomoći njegovoj zemlji.

Vašington daje najviše vojne pomoći Kijevu, i dao je desetine milijardi dolara od početka ruske invazije u febrauru 2022.

Ali obećanje američkog demokratskog predsednika Džoa Bajdena da će nastaviti finansijski da podržava Ukrajinu ozbiljno je dovedeno u pitanje, što bi bilo katastrofalno za Kijev čija razočaravajuća kontraofanziva nije donela očekivane teritorijalno napredovanje.

Američki Kongres koji je do sada odobravao ogromne pakete vojne, humanitarne i makroekonomske pomoći Kijevu sastavljen je iz dva doma. U Predstavničkom domu većinu imaju republikanci, i jedan broj njih traže da se odmah prekine davanje pomoći Kijevu.

U Senatu, gde su demokrate u večini, opozicioni republikanci su za pružanje podrške Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici kažu da im je potrebno još oružja da izbegnu da se u ruskim udarima ne uništi energetska infrastruktura i dovede do toga da milioni ljudi ostanu u mraku ove zime, kao što se desilo prošle godine.

Sama Bela kuća je juče upozorila da bi američka vojna pomoć Ukrajini mogla da bude prekinuta narednih nedelja ako se ne postigne budžetski dogovor sa ; republikancima.

Republikanci traže, da bi odobrili pomoć, da se zaoštri politika prema migrantima na granici sa Meksikom, što za sada demokrate odbijaju da urade.

Predsednik Predsrtavničkog doma republikanac Majk Džonson je danas rekao u pismu Beloj kući da nikakva nova pomoć Ukrajini neće biti odobrena bez „radikalne promene“ američke migrantske politike.

Predviđajući zamor velikog američkog saveznika Zelenski je lično došao u Vašington u septembru kada se sastao sa predsednikom Bajdenom ali i sa članovima Kongresa. Ali poseta nije imala očekivan rezultat, Kongres, zaokupljen sopstvenim problemima oko smene predsednika, nije odobrio nova sredstva za Ukrajinu i njenu ofanzivu.

***

BONUS VIDEO – Ukrajinski profesor otkrio na što Putin računa: “On tada će imati dovoljno snaga za nastavak rata”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar