Valerij Zalužni Foto:Ukrainian Presidential Press Off / Zuma Press / Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski navodno "zaobilazi" glavnokomandujućeg Valerija Zalužnjog u komunikaciji sa nekim vojnim komandantima, što komplikuje njegovu sposobnost da u potpunosti komanduje Oružanim snagama Ukrajine, prenosi Ukrajinska pravda, pozivajući se na anonimne izvore.

Ova informacija dolazi usred spekulacija u zapadnim i ukrajinskim medijima o navodnim nesuglasicama, koje su dobile veliku pažnju javnosti nakon autorskog teksta Zalužnjog o stanju rata za „Ekonomist“.

Umesto da direktno komunicira sa Zalužnjim, predsednik održava paralelne komunikacione linije sa šefovima nekih vojnih rodova, kao što su komandant Kopnene vojske Oleksandr Sirski i komandant Vazduhoplovnih snaga Nikola Oleščuk, rekli su izvori za ukrajinski list.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Zalužni navodno neke informacije dobija od svojih potčinjenih samo na sastancima štaba Vrhovnog glavnokomandujućeg.

„Stiče se utisak da je Zelenski podelio Oružane snage u dve grupe: ’dobru‘ kojom komanduju Sirski i drugi favoriti i ’lošu‘ koja je podređena Zalužnjom“, rekao je za Ukrajinsku pravdu izvor iz najbližeg kruga glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine.

„Ovo u velikoj meri demotiviše glavnokomandujućeg i, što je najvažnije, sprečava ga da komanduje celom vojskom“, naveo je izvor.

Izvori Ukrajinske pravde tvrde da Zelenski ponekad donosi odluke u vojnim stvarima rukovodeći se političkim razlozima.

Pročitajte još

Jedan od navedenih primera je predsednikovo otpuštanje svih regionalnih oficira za regrutaciju, nakon izveštaja o velikoj korupciji.

To je izazvalo trzavice sa Zalužnjim koji je, iako je priznao potrebu za borbom protiv korupcije, ukazao na probleme sa naporima za mobilizaciju, rekao je jedan od izvora za Ukrajinsku pravdu.

Ono što je sa političke tačke gledišta izgledalo kao brz i odlučan potez, navodno je imalo složene posledice u vojnoj sferi.

Nedavne kadrovske promene, poput smene komandanta Snaga za specijalne operacije Viktora Gorenka, imale su sličan efekat, prenosi Ukrajinska pravda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar