Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Veleprodajne grupe, okupljene u HUP-u održale su konferenciju za medije zbog kontinuiranog rasta dugova hrvatskih bolnica i apoteka prema njima.

Pročitajte još:

Uprkos rebalansu državnog budžeta krajem 2020. godine, kojim je osigurano dodatnih 670 miliona kuna, kao i 2,24 milijardi kuna dodatnih sredstava, dugovanja bolnica i apoteka prema veletrgovcima kontinuirano rastu.

Trgovci na veliko upozoravaju da su dostigli ivicu održivosti otkako je svaka peta bolnica prestala sa plaćanjem od početka godine, a tek svaka četvrta isporučena medicinska oprema plaćena je u poslednja 2 meseca.

Istovremeno, rok za odplatu duga apotekama su gotovo udvostručili, zbog čega se članovi HUP-Koordinacije veletrgovaca, kako je rečeno na konferenciji, kontinuirano suočavaju sa različitim izazovima.

Foto:Vesna Lalić

„Periodično podmirivanje dela potraživanja ne može biti dugoročno rešenje problema nelikvidnosti hrvatskog zdravstvenog sistema. Radi se o poslednjem lancu nelikvidnosti u Hrvatskoj nakon sanacije Agrokora. Ukupni dug bolnica se u poslednje tri godine skoro udvostručio. Sa 2.2 milijarde kuna na 4.2  milijarde. Veleprodajne grupe su sada napravile procenu rizika i isporučivaće robu u skaldu sa svojim mogućnostima. Do sada smo, u interesu svih hrvatskih građana, izlazili u susret i pokazivali razumijevanje za poteškoće zdravstvenog sistema ali smo sada mi u bezizlaznoj situaciji“, istakla je HUP-ova koordinatorka Diana Percač i dodala da svaka peta kuna iz zdravstvenih izdataka odlazi na lekove, te da oni nipošto nisu najveći problem zdravstvenog sistema.

Foto:Vesna Lalić

Ne mogu više da sponzorišu državu

„Veledrogerije jednostavno nisu više u mogućnosti da kreditiraju državu, zbog čega od nje tražimo da podmiri potraživanja u iznosu od 2 milijarde. Na dosadašnjim sastancima sa Ministarstvom zdravlja u nekoliko navrata ukazivali smo na nužnost hitnog definisanja dalje dinamike plaćanja HZZO-a, ali i pronalaska dugoročnog rešenja kroz reformu zdravstvenog sistema koje će osigurati normalno funkcioniranje. Nažalost, do danas nismo dobili povratnu informaciju od resornog ministarstva, a dug ponovno raste rekordnim stopama, dok se mi istovremeno dodatno zadužujemo kod bankarskih institucija kako bismo pokrili tekuće troškove“, dodala je Percač.

„Trenutak našeg apela isključivo određuje visina duga, mi ga nažalost ne možemo birati. Ovo je borba za opstanak, nije uključivanje u bilo kakvu kampanju“, zaključila je Percač.

fraksiparin
Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Na konferenciji za medije HUP-a učestvovali su predstavnici HUP-ove Koordinacije veledrogerija koja okuplja četiri kompanije – Phoenix farmaciju, Mediku, Oktal Pharmu i Medical Intertrade.

BONUS VIDEO:

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar