Foto: AP Photo/Richard Drew

Italijanski ministar ekonomije Roberto Gvaltijeri izjavio je danas da vodeće nacionalno privredno udruženje, Konfindustrija, prognozira pad bruto domaćeg proizvoda zemlje od 6,0 odsto u ovoj godini zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“Nažalost, te procene su realne… istovremeno možemo reći da (italijanska ekonomija) može krenuti putem snažanog oporavaka“, rekao je Gvaltijeri u intervjuu za list “Il Fato Kvotidiano”, prenosi Rojters.

Asocijacija italijanske privrede Konfindustrija je objavila juče da će pandemija uzrokovati 2020. godine ozbiljnu recesiju u zemlji.

Ne očekuje se da će vlada u Rimu davati bilo kakvu vlastitu procenu o posledicama korona krize na ionako krhku ekonomiju do kraja aprila, kada je planirano da objavi svoj Dokument o ekonomiji i finansijama (DEF), navodi britanska agencija.

Privereda Italije zabeležila rast od 0,3 odsto prošle godine, a vlada je za ovu godinu projektovala rast od 0,6 procenata, pre nego što je koronavirus pogodio zemlju krajem februara.

Gvaltijeri je najavio da će krajem ovog meseca biti odobren novi paket ekonomske pomoći, znatno veći“ od mera vrednih 25 milijardi evra koje su donete u martu, koji će biti dovoljan za podršku kompanijama i domaćinstvima tokom celog perioda trajanja epidemije.

Dodao je da će paket obuhvatiti dalje davanje državnih garancija kompanijama kojima su potrebna sredstva za likvidnost, zatim isplatu naknada za nezaposlene i pomoć ljudima sa malim primanjima.

Italijanski ministar je takođe rekao da korišćenje sredstva Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) za borbu protiv krize, u trenutnim uslovima nije opcija i da je, pored intervencija evropskih centralnih banaka, Evropi potrebno da koordinira zajedničku fiskalnu politiku.

„Potrebna su nova rešenja kako bi se obezbedili ravnopravni uslovi i definisala adekvatna raspodela sredstava i odgovorno dejstvovalo“, zaključio je Gvaltijeri.