Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Više od 200 osuđenika u Sloveniji je pušteno iz zatvora kućama, kako bi se suzbila opasnost širenja korona virusa na već prepune zatvore, potvrdila je danas ministarka pravde Lilijana Kozlovič.

Ona je navela da su svi koji su pušteni pregledani.

Prema njenim rečima, u pitanju su osuđenici za koje ne postoji opasnost da će ponoviti krivično delo za koje su osuđeni i kod kojih ne preti opasnost da će pobeći, prenosi Hina.

Pročitaj i:

Na osnovu nedavno prihvaćenog zakona, koji tokom epidemije Covida-19 omogućava privremeni ili prevremeni otpust, izdržavanje zatvorske kazne privremeno je prekinuto za 68 osuđenika, a 15 ih je prevremeno otpušteno, pa se u zatvor više neće vraćati.

Zbog opasnosti od koronre zatvorska služba obavestila je pre dve nedelje 130 kažnjenika koji su uz prethodnu dozvolu bili u privremenoj poseti porodicama da za sada ne treba da se vraćaju na dosluženje kazne, sve dok se epidemija ne smiri.

Kako prenose slovenski mediji, među onima koji do daljeg ostaju kod kuće i ne moraju ponovo u zatvor na dosluženje kazne su najpoznatiji Igor Bavčar, nekadašnji ministar u više vlada, koji je nakon izlaska iz politike bio direktor velike kompanije Istrabenz, kao i biznismen Boško Šrot, bivši direktor koncerna industrije piva i mineralnih voda Pivovarna Laško.

Oni su osuđeni za manipulacije u privatizaciji i lančanu trgovinu akcijama preduzeća koja su tada vodili, čime su po oceni suda bili oštećeni akcionari i država.