Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Početkom juna nemačka vlada predložila je državama članicama EU uvođenje sankcija Rusiji zbog hakerskog napada na Bundestag pre punih pet godina. Ipak, odluka po ovom pitanju još uvijek nije donesena, piše DPA.

Predstavnici nemačke vlade veruju da se iza hakerskog napada na Bundestag krije ruska Glavna obaveštajna služba, zbog čega je na adresu članica i stigao predlog da se Moskvi uvedu zajedničke sankcije.

Ako se ovaj zvanični predlog  Berlina sprovede u delo, to će biti prvi slučaj da Evropska Unija uvede sankcije zbog hakerskog napada. “Ovaj predlog Nemačka je potkrepila obilnim paketom dokaza do kojih su došli istražni organi”, navodi DPA.

“Vrlo je moguće da se iza ovog napada nalazi neko od ruskih državljana, no do ovog momenta ne postoje čvrsti dokazi za tako nešto”, istovremeno poručuje Andrej Hunko, član Bundestaga i Parlamentarne skupštine Veća Europe, a prenosi DW.

Te 2015. godine jedan od najvećih hakerskih napada ikada “inficirao” je centar IT sistema Bundestaga, što je, pored gubitka bitnih podataka, prouzrokovalo i milionske štete.

Svojevremeno je Angela Merkel ovaj slučaj nazivala skandaloznim i nečuvenim.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar