Bejrut talačka kriza Foto:EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Talačka kriza u kojoj je naoružani muškarac držao zaposlene i klijente kao taoce u banci u užurbanoj ulici Hamra u Bejrutu, okončana je predajom čoveka i bez povređenih.

Vlasti kažu da je 42-godišnji Basam al-Šeikh Husein u četvrtak ušao u banku sa sačmarom i kanisterom benzina i pretio da će se zapaliti ako mu se ne vrati novac sa njegovog zamrznutog računa kako bi platio operaciju njegovog oca.

Nakon višesatnih pregovora, prihvatio je ponudu banke da dobije deo svoje ušteđevine, navode lokalni mediji i grupa štediša koja je učestvovala u razgovorima. Zatim je oslobodio svoje taoce i predao se.

Od početka finansijske krize u Libanu u oktobru 2019. godine, bankarski sektor u zemlji je uveo diskrecionu kontrolu kapitala, ozbiljno ograničavajući ljudima pristup njihovoj životnoj ušteđevini.

Šef Libanskog udruženja štediša Hasan Mugnije ušao je u banku u pokušaju da pregovara o oslobađanju talaca, ali je muškarac ispalio dva zalutala hica, navodi NNA.

„Politička vlast i bankarske institucije u Libanu odgovorne su za ovu situaciju“, rekao je Mugnije, prenosi NNA

Ekonomska kriza je dovela do siromaštva više od tri četvrtine stanovništva i do toga da lokalna valuta izgubi preko 90 odsto vrednosti.

***

BONUS VIDEO: Naoružani muškarac drži taoce u banci u Bejrutu


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar