Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Američki borbeni avioni sa nosača "Hari Truman" danas završavaju učešće u vežbi nad Jadranom, Panonskom nizijom i poligonom Krivolak u okviru koje su trenirali napade na velikim daljinama i sadejstvo sa vojskama Hrvatske, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Poljske, Italije i baltičkih država.

Avioni F/A-18 Hornet učestvovali su na manevrima pod nazivom „Udar Neptuna 2022“, uz sadejstvo sa kontrolorima za navođenje više savezničkih vojski iz jugoistočne i severoistočne Evrope.

Pročitajte još:

„To je sastavni deo NATO vežbe ‘Neptunov udar 2022’ koja je počela 24. januara i završava se 4. februara. Ovi manevri odigravaju se u jeku krize na ukrajinskim granicama i najave Rusije da će održati niz velikih pomorskih vežbi od Atlantika do Pacifika“, navodi se u tekstu.

Mađarska vojska navela je da su njeni vojnici imali priliku da zajedno sa kolegama iz drugih zemalja vežbaju sa borbenim avionima kakvi se retko viđaju u ovom delu Evrope dok je Ministarstvo odbrane Severne Makedonije saopštilo da su na poligonu Krivolak američki avioni uvežbavali koordinaciju sa vojnim kopnenim komponentama i dejstvovanje po ciljevima na zemlji.

„Horneti sa ‘Hari Trumana’ prethodno su uigravali uz obalu Hrvatske zajedničko delovanje sa italijanskim palubnim borbenim avionima Harijer i stelt lovcima F-35. Podaci sa Flight radara otkrivaju da su avioni za dopunu gorivom u vazduhu KC-135 leteli nad centralnim i južnim delom Jadranskog mora“, dodaje se.

Portal dodaje da su ključni akteri vežbe bili udarna grupa nosača aviona na nuklearni pogon ‘Hari Truman’ sa 90 letelica iz sastava američke Šeste flote, stalna pomorska grupa 2 NATO i snage italijanske mornarice predvodjene nosačem aviona „Kavur“.

To su prvi pomorski vojni manevri nakon Hladnog rata u kojima je američka udarna grupa nosača aviona zajedno sa plovilima drugih saveznika stavljena pod direktnu pomorsku komandu NATO. ‘Neptunov udar 2022’ finalna je faza aktivnosti takozvanog ‘Projekta Neptun’ iz 2021. koji je pokrenut kako bi se uvežbala integracija udarne grupe nosača aviona u komandu stukturu NATO i pokazala solidarnost SAD sa evropskim saveznicima.

BONUS VIDEO: Ruske vojne vežbe po snegu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar