Vagner vojnik Foto:Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Ruska paravojna grupa "Vagner" pomaže vladinim snagama u Maliju u racijama i napadima dronovima u kojima su ubijene desetine civila, uključujući veliki broj dece, navodi se u izveštaju organizacije "Hjuman rajts voč" (HRW).

„Prelazna vojna vlada Malija, koju podržava Rusija, ne samo da čini užasne zloupotrebe, već radi na tome da eliminiše svako preispitivanje situacije sa ljudskim pravima u toj zemlji“, piše u saopštenju, prenosi AP.

U izveštaju HRW, koji se odnosi na period od decembra prošle do marta ove godine, navedena je racija u blizini vojne baza u centralnom Maliju u kojoj je uhapšeno 25 osoba, uključujući četvoro dece. Njihova tela pronađena su kasnije tog dana sa povezom na očima i sa ranama od metaka na glavi, navodi organizacija.

Pročitajte još...

Mali se, zajedno sa svojim susedima Burkinom Faso i Nigerom, više od decenije borio protiv pobune džihadističkih grupa, poput Al Kaide i Islamske države.

Posle vojnih udara u sve tri zemlje poslednjih godina, vladajuća hunta je proterala francuske snage i, umesto toga, obratila se ruskim plaćeničkim jedinicama za bezbednosnu pomoć, navodi američka agencija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare