Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko TPX IMAGES OF THE DAY

Guverner Luganskog regiona rekao je da su ruski "orci" uništili most između Severodonjecka i Lisičanska usred žestokih borbi u toj oblasti. Sergej Gajdaj je još jedan ukrajinski zvaničnik koji je ruske trupe uporedio sa mitskim bićem koje se zove ork, a koje je u popularnu kulturu uveo Tolkin u svojoj knjizi Gospodar prstenova.

U ovoj epskoj noveli orci se prikazuju kao „brutalni, agresivni i haotični“, kaže Ostap Slivijanski, vanredni profesor istočno-evropske književnosti na Univerzitetu u Lavovu. Neki Ukrajinci samu Rusiju zovu Mordor, aludirajući na mračnu zemlju u Tolkinovoj fantaziji.

„Svet fantazije veoma jako naglašava šta je dobro, a šta je loše. Ovi termini su vrsta eufemizma. Bolje je nazivati Ruse orcima nego nekim vulgarnijim izrazima“, rekao je Slivijanski.

Trend da se Rusi nazivaju imenima iz Gospodara prstena pojavio se 2014. godine, posle ruske aneksije Krima i zauzimanja delova Donbasa od strane proruskih separatista.

Što se Rusa tiče, oni Ukrajince nazivaju vilenjaci, što je još jedna alzuija na Tolkina i verovanje da ova izmišljena bića simbolišu slabost, kaže Slivijanski.

***

Bonus video: Leševi na ulicama u preggrađu Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare