Foto: Profimedia, MUP Srbije

Sve više spasilačkih ekipa poslednjih dana se povlači iz Turske. Kako je ovoj zemlji pomoć i dalje potrebna, mnogi su se zapitali šta stoji iza odlaska spasilačkih ekipa. Postoje dva odgovora na to pitanje, neki su, poput ekipe iz Srbije, završili svoju misiju, dok se iza pojedinih odlazaka krije drugi razlog. Spasioci iz Nemačke i Austrije su, nažalost, odlučili da prekinu akcije zbog pogoršanje bezbednosne situacije.

Broj poginulih u seriji razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji popeo se na više od 43.000. Iako je prošlo skoro dve nedelje od prvog potresa, i dalje postoji nada da ispod ruševina ima preživelih.

Uprkos tome, neke spasilačke ekipe su se vratile u svoje zemlje. Prva je tu odluku donela Austrija, a ubrzo je stiglo i objašnjenje za takav potez.

Turska zemljotres Foto:REUTERS/Maxim Shemetov

Bezbednosni razlozi

Austrijska vojska je još 11. februara obustavila spasilačke operacije u provinciji Hataj, u Turskoj, pogođenoj zemljotresom, zbog pogoršanja bezbednosne situacije.

„Bilo je sukoba među grupama“, rekao je jedan portparol austrijske vojske.

Taj predstavnik vojske nije pružio više pojedinosti o kakvim sukobima se radi.

„Austrijske snage su se sklonile u kamp s drugim medjunarodnim organizacijama i čekaju uputstva“, naveo je vojni portparol.

Neposredno nakon Austrije, i Nemačka je obustavila rad na spasavanju i pružanju pomoći na mestu smrtonosnog zemljotresa u Turskoj zbog bezbednosnih zabrinutosti.

Turska spasavanje Foto:Gurkan Ozer / AFP / Profimedia

Nemačka savezna agencija za tehničku pomoć (THV) obustavila je svoje spasilačke operacije zbog promene bezbednosne situacije u regionu Hataj, objavila je ta organizacija u saopštenju.

„U poslednjih nekoliko sati bezbednosna situacija u regionu Hataj se jasno promenila. Sve je više izveštaja o sukobima između različitih grupa. Timovi za potragu i spasavanje ISAR Nemačke i THV će stoga za sada ostati u zajedničkom baznom kampu. ISAR i THV će nastaviti sa radom čim AFAD proceni da je situacija bezbedna“, navodi se u pomenutom saopštenju.

Nakon odluke Nemačke i Austrije, brojna ministarstva unutrašnjih poslova poslala su svojim ekipama upozorenje na otežanu bezbednosnu situaciju. Među njima je i Hrvatska, čiji se spasioci i dalje nalaze u Turskoj.

Turska Karamanmaraš zemljotres Foto:Anđela Krstović/Nova.rs

Crnogorski tim napustio Tursku

Komandiri podgoričke i nikšićke Službe zaštite i spašavanja Goran Janković i Slavko Tadić, koji sa crnogorskom spasilačkom ekipom borave u Turskoj, saopštili su 15. februara da su spasilačke akcije za stradalima u toj zemlji zaustavljene i da se ekipe spremaju za povratak u Crnu Goru.

Janković i Tadić su u zajedničkom saopštenju naveli da je na ulicama pojačano prisustvo policije i vojske sa dugim cevima.

Kazali su da se očekuje veliko nezadovoljstvo građana, pa se zbog toga sve spasilačke ekipe evakuišu i vraćaju u svoje države.

Foto: Facebook/Министарство унутрашњих послова Републике Србије

„Naše ekipe su dobro i zdravo i vraćaju se takođe“, zaključuje se u saopštenju Tadića i Jankovića.
Pored ovih, dešava se da spasioci odlaze jer su izvršili svoju misiju koja u proseku traje osam do 10 dana. Takav je primer i srpske ekipe.

Okončana misija

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva Republike Srbije nakon 8 dana, završili su svoje aktivnosti spasavanja nakon razornog zemljotresa u Turskoj i njihov dolazak u Srbiju očekuje se u petak, saopšteno je iz MUP-a.

Tokom prethodnih dana srpski tim neprekidno je učestvovao u akcijama pronalaženja, spasavanja i izvlačenja nastradalih iz ruševina, pružao podršku lokalnim, ali i drugim timovima na terenu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tokom svog angažovanja, srpski spasilački timovi spasili su tri lica, jednu 17- godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina naš tim kao i 2 lica koja su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja. Nažalost, pripadnici Specijalističkog tima pronašli su i tela 23 lica.

Četrdesetpet vatrogasaca-spasilaca sa spasilačkim psom Zigijem, spasilačkom opremom i 9 vatrogasnih vozila iz Beograda, Kragujevca, Bora, Novog Sada, Valjeva, Užica i Niša, upućeni su odmah nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku kako bi pomogli prijateljskom narodu u Turskoj.

BONUS VIDEO Žena i dvoje dece izvučeni iz ruševina u Hataju posle 228 sati

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar