Donald Tramp Foto: EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL

Bivši američki predsednik Donald Tramp u sredu je objavio da je podneo tužbe protiv Tvitera, Fejsbuka i Gugla i njihovih direktora jer sputavaju objave konzervativnih stavova. Tramp, smatrajući da je žrtva cenzure, tužbe je podneo na federalnom sudu na Floridi. Bivši predsednik SAD traži odštetu.

Bivšem republikanskom predsedniku ranije ove godine zabranjen je pristup društvenim mrežama jer je lažno tvrdio da je njegov izborni poraz rezultat prevare, što je odbacilo nekoliko sudova, zvaničnika saveznih država, ali i članova njegove vlade.

Zabranjen mu je pristup Tviteru, na Fejsbuku je suspendovan do 2023. godine, a na Jutjubu dok se ne utvrdi da se smanjio rizik od podsticanja nasilja.

Stotine Trampovih pobornika 6. januara upali su na američki Kapitol u Vašingtonu nakon što je Tramp u svom žestokom govoru u blizini Bele kuće ponovio svoje lažne tvrdnje o izbornoj prevari, piše Rojters.

Tramp je u sredu svoju tužbu prozvao „prekrasnim razvojem za slobodu govora“.

Na konferenciji za medije iz svog golf kompleksa u Bedminsteru u saveznoj državi Nju Džerzi, Tramp je napao društvene mreže i demokrate koje optužuje za širenje dezinformacija.

„Želimo zaustavljanje brisanja sadržaja, ućutkivanja, stavljanja na crnu listu, proterivanja i otkazivanja koje vam je poznato“, dodao je bivši američki predsednik.

Fejbusk, Gugl i Tviter su odbili da komentarišu tužbe, prenosi Blumberg.

Net Čojs, čiji su članovi Amazon i druge kompaniej, ističu da akcija pokazuje „namerno nerazumevanje Prvog amandmana“.

„Predsednik Tramp nema slučaj“, rekao je izvšrni direktor Net Čojsa Stiv DelBjanko u saopštenju.

„Prvi amandman je stvoren da zaštiti medije od predsednika, a ne obrnuto“.

Tramp pokušava da ukine savezni zakon koji štiti internet kompanije od odgovornosti za sadržaj koji objavljuju korisnici. Prvi amandman ustava SAD zabranjuje vladi da prisiljava tehnološke kompanije da napuste ili uklone određene katergorije radnih mesta.

U tužbama, Tramp tvrdi da zaštita od odgovornosti prema članu 230 znači da kompanije društvenih medija treba smatrati vladinim akterima koji mogu biti tuženi.

Ove tužbe nisu prvi put da Tramp cilja na član 230. Dok je bio na funkciji, pokušao je da Kongres ukine taj član preteći vetom na račun Ministarstva za odbranu. Demokrate su takođe predložile zakone kojima se umanjuje zakonski štit kako bi se tehnološke kompanije podstakle da agresivnije oslobode svoje platforme fanatizma, zlotavljanja i uznemiravanja.

Tehnološke kompanije su se u velikoj meri opirale promeni zakona, plašeći se da će ih mnoštvo tužbi naterati da popuste nad slobodnim prokotom sadržaja koji generišu korisnici.

Tramp više puta pretio tužbama

Tramp, koji je više puta pretio tužbama, ali se uglavnom sve završavalo samo na pretnjama, objavio je u svom golf klubu u Nju Džerziju da je podneo tužbe protiv Fejsbuka, Tvitera i Gugla, prenosti Si-En-Bi-Si.

Tužbu su podržali i dvojica lidera Američkog prvog političkog instituta, neprofitne pro-Trampove organizacije, prenosi RTS.

Po završetku konferencije za medije, Trampovi saradnici su počeli sa slanjem poziva za prikupljanje novčanih sredstava za podnošenje tužbe. Jedna od upućenih glasovnih poruka u sebi je imala i link koji vodi ka organizaciji Sejv Amerika, koja takođe sakuplja dobrovoljne priloge i za druge inicijative republikanaca.

Tri povezane tužbe podnete su saveznom sudu na Floridi i u njoj se tehnološki giganti optužuju da su Trampu kršili prava koja garantuje Prvi amandman američkog Ustava.

U tužbi protiv Sundara Pičaija se kao okivljeni navodi Jutjub, mreža za razmenu video-sadržaja koju je Gugl kupio 2006. godine, jer su od januara ukinuli Trampov nalog.

U tužbi se traži da sud naredi ovim kompanijama da Trampu dozvole pristup njihovim platformama, prenosi RTS.

Tramp pojačao svoje aktivnosti

Tramp je nedavno pojačao javnu aktivnost ponovnim pokretanjem skupova i putovanjem na južnu američku granicu prošle nedelje kako bi kritikovao Bajdenovu migrantsku politiku.

Podržava kandidate na prelaznim izborima 2022. godine i aktivno se suprotstavlja drugima.

Takođe je istakao mogućnost da se ponovo kandiduje na izborima 2024. godine.

Dok je bi predsednik SAD Tramp je koristio Tviter za sve – od vređanja rivala do glavnih političkih najava, a oslanjao se na Fejsbuk posebno za prikupljanje novca od malih donatora, prenosi Blumberg.

Trampovi nalozi na Fejsbuku, Tviteru i Jutjubu blokirani su ranije ove godine nakon što su njegove pristalice 6. januara upale u Kongres SAD.

Kompanije su navele da bi Tramp, da nije blokiran, mogao da podstiče pristalice na dodatno nasilje.

Tramp je nastavio da po društvenim mrežama govori o krađi na predsedničkim izborima u SAD, održanim 3. novembra 2020. godine, iako su brojni zvaničnici i sudije navele da nema dokaza masovne izborne prevare, prenosi Beta.

Bonus video: Alkatraz – turistički dragulj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare