Situacija na jugu Ukrajine od sada je kritična, a katastrofalne vesti obišle su svet rano jutros. Brana Kahovka preko reke Dnjepar, kod grada Hersona, je uništena, a brojnim okolnim mestima preti totalna apokalipsa jer voda nekontrolisano poplavljuje područja. Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu za uništenje brane, a lokalni zvaničnici su jasno upozorili - za nekoliko sati, sve će biti poplavljeno. To se ubrzo i desilo, a voda je stigla do susednog Hersona, koji je jednim delom potopljen. Zašto je baš ova brana toliko bitna?

Napad ranom zorom

Sve se dogodilo u dva sata iza ponoći, kada je ključna brana uništena, najverovatnije granatiranjem. Ukrajina je saopštila da su „ruski teroristi“ digli branu u vazduh, nakon čega je došlo do masovnih poplava. To je istakao i predsednik te zemlje Vladimir Zelenski, kao i veći deo zvaničnika vlade.

Foto: TANJUG/Ukrainian Presidential Office via AP

„Ruski teroristi. Uništenje brane na hidroelektrani Kahovka samo potvrđuje celom svetu da moraju da budu izbačeni iz svakog ćoška ukrajinske teritorije. Ne treba im ostaviti ni jedan jedini metar, jer će svaki metar iskoristiti za teror. Pobeda Ukrajine je jedino što može povratiti bezbednbost, a ta pobeda će doći. Teroristi neće moći da zaustave Ukrajinu ni vodom ni projektilima ni bilo čime drugim. Sve službe rade svoj posao. Sazvao sam sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Molim vas da širite samo zvanične i proverene informacije“, objavio je ukrajinski predsednik na Tviteru.

Evakuacija je takođe odmah počela, jer se očekuje da voda dostigne kritični nivo u samo nekoliko sati. Ukrajina je ostala pri tvrdnjama da su Rusi namerno minirali branu kako bi zaustavili kontraofanzivu, dok iz Moskve stižu drugačije poruke.

Rusi ćutali, pa izneli svoje optužbe

Nova Kahovka, u kojoj se nalazi pomenuta brana, kao i hidroelektrana, pod kontrolom je Rusije. Iako je Ukrajina prošle godine sprovela veliku kontraofanzivu, kojom je oslobođen grad Herson, jedan deo te oblasti i dalje se nalazi pod kontrolom Rusije.

Upravo to je slučaj i sa Novom Kahovkom, gde su ruske vlasti isprva negirale da je došlo do miniranja brane. Nakon izvesnog vremena, priznali su i Rusi, ali optužujući Ukrajinu za „teorističke poteze“ koji dovode do katastrofe.

Tako je portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao da je miniranje deo ukrajinske taktike, kako bi voda stigla do anektiranog polustrva Krim.

Zašto ovom delu Ukrajine preti katastrofa?

Brana Kahovka je visoka 30 metara i duga 3,2 kilometra. Sagrađena je na Dnjepru 1956. godine u sklopu hidroelektrane i sadrži rezervoar od 18 kubnih kilometara koji snabdeva vodom Krim i nuklearku Zaporožje. Ova nukearka, takođe je pod ruskom kontrolom.

Veliki rezervoar sadrži gotovo istu količinu vode kao Veliko slano jezero u Uti. Pucanje brane, što se sada dogodilo, moglo bi da poplavi naselja ispod nje, uključujući Herson, koji su ukrajinske snage oslobodile krajem 2022. godine.

Iz tog razloga, počela je hitna evakuacija, ali i trka sa vremenom, jer je pitanje hoće li lokalne vlasti stići da evakuišu sve pre kritičnog momenta koji je najavljen za nekoliko sati.

Šef vojne regionalne administracije u Hersonu Aleksandar Prokudin rekao je da je najmanje osam različitih naselja u toj oblasti već poplavljeno, a vlasti se pripremaju za nove poplave širom regiona. Kazao je da je od poplava ugroženo najmanje 16.000 ljudi.

Foto: TANJUG/Ukrainian Presidential Office via AP

„Stanovnici rizičnih krajeva evakuišu se u Herson, posle čega će biti premešteni u različite gradove širom zemlje, uključujući Kijev“, kazao je Prokudin.

Uništenje brane dodatno će pogoršati trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine nedeljama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu. Takođe može da uništi sastav kanala koji navodnjava veliki deo južne Ukrajine, uključujući Krim.

Naposletku, ugrožena je nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom Rusije, ali umnogome zavisi od brane Kahovka.

Foto: TANJUG/Maxar Technologies via AP

„U noći 6. juna 2023. godine ruski agresori digli su u vazduh branu hidrocentrale Kahovka“, stoji u saopštenju Energoatoma, u kojem se objašnjava kako „ubrzano snižavanje“ nivoa vode u rezervoru „predstavlja dodatnu opasnost za privremeno okupiranu nuklearnu elektranu Zaporožje“.

Pročitajte još...

Zasad je bazen za hlađenje nuklearne elektrane pun, navodi se u saopštenju. Voda iz rezervoara koju je zadržavala uništena brana potrebna je za bezbednosne sastave nuklearne elektrane Zaporožje, inače najveće u Evropi.

Energoatom prati situaciju i poteze radnika u nuklearnoj elektrani zajedno s drugim međunarodnim organizacijama, prvenstveno Agencijom za atomsku energiju Ujedinjenuh nacija.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar