Brana Kahovka na jugu Ukrajine dignuta je u vazduh, saopštili su u utorak ukrajinski i ruski zvaničnici. Postoji strah da bi naselja nizvodno duž reke Dnjepar mogla biti poplavljena, zbog čega su počele evakuacije stanovništva. Za napad na branu Kijev optužuje Rusiju.

Hidroelektrana iz sovjetskog doba snabdeva vodom poluostrvo Krim, koje je Rusija anektirala 2014. godine, i nuklearnu elektranu u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom od prošle godine.

„Kahovku su digle u vazduh ruske okupacione snage. Razjašnjavaju se razmere razaranja, brzina i zapremine vode, kao i verovatna područja poplave“, saopštila je Južna komanda Oružanih snaga Ukrajine u utorak ujutro na svojoj Fejsbuk stranici.

Ukrajinska hersonska regionalna administracija saopštila je da će nivo vode dostići kritični nivo za pet sati i počela je evakuacija stanovništva iz opasnih područja.

Na video snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se značajna šteta na brani.

Gradonačelnik obližnjeg grada Nova Kahovka, kojeg je postavila Moskva, prvobitno je demantovao navode sa društvenih mreža da je brana dignuta u vazduh, ali je kasnije rekao da je brana granatirana u vazduh u „ozbiljnom terorističkom aktu“.

Ruske službe za vanredne situacije saopštile su da bi moglo biti pogođeno oko 80 naselja nizvodno do brane, dok ruska državna novinska agencija TASS javlja da još ne postoji nikakva „kritična opasnost“ za nuklearnu elektranu u Zaporožju.