Marlen Šijapa Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Francuska ministarka Marlen Šipa naišla je na brojne kritike kolega zbog odluke da da intervju i bude na naslovnici časopisa Plejboj. U aprilskom izdanju ovog časopisa govoriće o pravima žena i LGBTQ osoba.

Kako piše Jutarnji list, Šipi zameraju jer govori za sporni časopis usred nedavnih nemira u javnosti zbog penzijskih reformi. Predlog za povećanje starsone granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine izazvao je masovne i nasilne štrajkove kakve Francuska godinama nije videla.

Predstavnica Zelenih Sandrin Rosu kazala je: „Gde je poštovanje prema francuskom narodu? Prema ljudima koji će morati da rade još dve godine duže, koji protestuju, kojima se ovi dani neće platiti, koji nemaju da jedu zbog inflacije. Nemam problema s tim da se ženska tela izlažu bilo gde, ali postoji društveni kontekst“, kazala je ona.

Francuska premijerka Elizabet Born navodno je pozvala telefonom Šipu kako bi joj rekla da poziranje za Plejboj „uopšte nije prikladno – posebno u trenutnim okolnostima“.

Međutim, Šipa, koja je inače i majka dvoje djece, branila je svoju odluku na Tviteru.

Marlen Šijapa Foto: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

„Branim prava žena da rade što žele sa svojim telima: svuda i stalno. U Francuskoj su žene slobodne. Smetalo to licemerima ili ne“, poručila je ona.

Urednik francuskog Plejboja Žan-Kristof Florentin rekao je da je Šipa „kompatibilnija za Plejboj“ nego njene kolegice zbog feminističkih stavova.

Izdanje časopisa sa Šipom biće u prodaju od 8. aprila, pišu novine „Le Parisien“.

Pročitajte još:

Pre nego što je postala ministarka u Vladi predsednika Emanuela Makrona, Šipa je bila autorka i blogerka, koja se bavila ženskim pitanjima. Dok je radila kao ministarka za jednakost, predstavila je zakon kojim se dozivanje mačaka i ulično uznemiravanje proglašavaju nezakonitima.

Takođe je pohvalila francusku kampanju pokrenutu na društvenim mrežama još u doba „#MeToo“ pokreta – razgovori o iskustvima seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žena širom sveta, pod nazivom „expose your pig“.

BONUS VIDEO Policija u Francuskoj rasteruje demonstrante na protestima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar