Foto: The Official CTBTO Photostream, Profimedia

Lideri bivših republika SSSR žive na visokoj nozi i u svojim državama imaju gotovo pa apsolutnu vlast. Neretko se dešava da i njihova deca odluče da se bave politikom i da upravo zahvaljujući svojim roditeljima dobijaju dobre pozicije i da brzo napreduju. Za pojedine se šuška da svoje potomke spremaju i da za svoje naslednike.

PROČITAJTE JOŠ:

Belorusija

Lukašenko je dvojicu odraslih sinova Viktora i Dmitrija, rođenih u zakonskom braku sa Galinom, ženom koja se nikada nije pojavila u javnosti i koja, navodno, živi na udaljenoj farmi. Viktor je Lukašenkov savetnik za bezbednost i nadgleda rad odgovarajućih ministarstava, a Dmitrij je na čelu predsedničkog sportskog kluba.

Viktor je izabran i za prvog čoveka Olimpijskog komiteta Belorusije, iako je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obojicu suspendovao i zabranio im učešće na Igrama u Tokiju.

Viktor Lukašenko je ranije bio potpredsednik nacionalnog olimpijskog komiteta dok je to telo vodio njegov otac, čija je pobeda na izborima prošlog avgusta izazvala proteste u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/ANDREI STASEVICH / BELTA / POOL

Iako je ova vest privukla veliku pažnju, Lukašenko ipak ako je suditi prema pisanju medija, mlađeg sina sprema za svog naslednika.

Najmlađi sin beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, već godinama izaziva kontroverze u javnosti. Dečak je rođen 2004. godine iz vanbračne afere Lukašenka sa svojom ličnom doktorkom. Dečak prati oca na brojnim zvaničnim događajima još od malih nogu, a sudeći da se ne odvaja od oca, u medijima slovi kao Lukašenkov naslednik na mestu šefa države.

Da beloruski predsednik ima još jednog, trećeg sina po redu, javnost je saznala tek tri godine po rođenju Nikolaja (Kolje), a prvi put se pojavio u javnosti kada je imao četiri godine.

Mladi Nikolaj nedavno je privukao pažnju kada je svet obišao snimak na kome Lukašenko, u očiglednom pokušaju demonstracije sile, sleće helikopterom u svoju rezidenciju odeven u pancir i noseći kalašnjikov. Detalj koji je pokrenuo polemiku je taj što je i Nikolaj bio u „punoj ratnoj opremi“ i sa puškom u rukama.

Mediji su ranije pisali da je zabeleženo kako mu generali salutiraju kao da je odlikovani vojni komandant. Upoznao je jednog papu i nebrojene državnike – Huga Čaveza, Raula Kastra, tadašnjeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedova i sadašnjeg Vladimira Putina, Sija Đinpinga, Baraka Obamu…

Mediji su pisali da dečak „voli oružje“, da često izostaje iz škole kako održao korak sa obavezama svog oca. U slobodno vreme voli da igra hokej, a nasledio je i njegovu ljubav prema muzici. Za razliku od Likašenka koji svira harmoniku, kolja se odlučio za klavir.

Rusija

Poznato je da je Putin bio 31 godinu u braku sa Ljudmilom i da par ima dve odrasle ćerke, Mariju i Jekaterinu, ali one dugo nisu bile poznate javnosti. Zbog toga svaki novi detalj o njima privlači veliku pažnju.

Na internetu nema zvaničnih fotografija dece ruskog vođe, a postoje i rasprave oko njihovih stvarnih imena. Takođe, nikad nije potvrđeno koliko tačno potomaka Putin ima.

Jekaterina, ili samo Katerina, Putinova je mlađa ćerka i ima 31 godinu. Završila je nemačku školu u Moskvi. Za Kirila Šamalova se udala 2013. godine, a mediji su pisali da se par razveo 2018. godine. Katerina ne nosi očevo prezime, već je uzela prezime svoje bake po majci.

Ona se bavi plesnom akrobatikom i veoma je uspešna u tome. Dugo se nagađalo da li je baš ona Putinova ćerka, jer dosta liči na ruskog lidera. Kako se pisalo ranije, ona je direktorka dve incicijative na Moskovskom državnom univerzitetu, Fondacije za nacionalni i intelektualni razvoj i Nacionalnog intelektualnog centra za rezerve.

Takođe vodi Inopraktiku, naučni centar na Moskovskom državnom unverzitetu koji vredi 1.7 milijarde dolara.

Marija Putina ili Marija Putin je starija ćerka ruskog predsednika i ima 32 godine. Ova dama je rođena u Sankt Peterburgu.

Studirala je na državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu gde je završila biologiju, a studirala je i medicinu u Moskvi. Mediji su pisali da je do nedavno živela u Holandiji odakle je poreklom i njen partner, biznismen Jorit Fasen.

U javnost je izašao podatak da je stan u kojem je živela u Holandiji prodat. Stan se nalazio nedaleko od Haga i prodat je za 3 miliona dolara, prenosio je Njuzvik. Porodica i prijatelji je navodno zovu Maša, a to je i ime Putinove majke.

Pošto njen otac nema sinove, The Sun je pre neku godinu pisao da Putin navodno želi da ga mlađa ćerka nasledi, pa želi da je obuči dobro kako bi mogla da preuzme tu ulogu.

Kao period za to spominje se 2024. godina kada će ova dama imati 38. Pretpostavlja se da će se tada kandidovati na izborima za predsednika. Ljudi koji su bliski Katerini kažu da je se ovoj mladoj dami ideja da bude predsednica Rusije izuzetno dopada.ž

Uzbekistan

Najstarija ćerka uzbekistanskog predsednika Šavkata Mirzijojeva postala je jedna od najvidljivijih javnih ličnosti u toj autoritarnoj centralnoazijskoj zemlji, gde predsednik uživa ogromnu moć.

Saida Mirzijojeva (36) je često viđena kako prisustvuje zvaničnim sastancima, drži govore i posećuje strane zemlje ili uzbekistanske provincije na poslovnim putovanjima. Majka troje dece takođe se često pridružuje ostatku klana Mirzijojev na dobrotvornim i kulturnim događajima.

Brz uspon javnog profila Mirzijojeve doveo je do neizbežnih poređenja s prethodnom prvom ćerkom zemlje – Gulnarom Karimovom, nekada poznatom i uticajnom ćerkom prvog predsednika Uzbekistana Islama Karimova – koja je završila u zatvoru i provela godine u kućnom pritvoru pošto je pala u nemilost. Za razliku od Karimove, koja je kontrolisala dugačak spisak unosnih poslova, Mirzijojeva nije direktno uključena u biznis.

Foto: Youtube

Mirzijojeva je zamenica šefa Agencije za informacije i masovne komunikacije, čime je automatski zamenica predsedničkog savetnika. Ta državna agencija, koju je osnovao Mirizijoev početkom 2019. godine, praktično kontroliše medije, pres službe i odnose s javnošću u Uzbekistanu. U pažljivo oblikovanom javnom imidžu, Mirzijojeva se predstavlja kao zaštitnica novinara i strastvena pobornica ženskih prava.

Nacionalna informativna agencija Uzbekistana pridružila se njenoj promociji kada je 35. rođendan Mirzijojeve 4. novembra 2019. godine, navela kao najvažniji događaj dana. Mirzijojeva takođe na društvenim mrežama nudi uvid u svoj porodični život, deleći fotografije svog supruga i dece, uključujući petomesečnog sina Šavkata, koji je dobio ime po predsedniku.

Prema nekoliko lokalnih novinara iz Karšija, taj grad na jugu Uzbekistana nedavno je dočekao prvu ćerku sa detaljnim pripremama „prikladnim za šefa države“. Nisu samo poslovna putovanja Mirzijojeve izazvala podozrenje u Uzbekistanu.

U oktobru 2019. godine na internetu je postavljen video snimak koji prikazuje Mirzijojevu, njenu mlađu sestru Šahnozu i njihove muževe na raskošnom „banketu“, kako je objavljeno, organizovanom posle koncerta ruske pevačice u Taškentu.

Informativni portali i korisnici društvenih medija brzo su povukli paralele između „životnog stila“ ćerki Mirzijojeva i ćerki Karimova, Gulnare i Lole, koje su navodno bile poznate po odlascima na žurke i u noćne klubove u Taškentu.

Šahnoza Mirzijojeva je šefica odeljenja u Ministarstvu predškolskog obrazovanja. Njen suprug Otabek Umarov, zamenik je šefa predsednikove bezbednosne službe, pored toga što je na čelu dve nacionalne sportske federacije.

Mada na „banketu“ ništa ne deluje neobično, nekoliko korisnika društvenih medija tvrdilo je da to nije prihvatljivo običnim Uzbekistancima, od kojih mnogi žive u siromaštvu.

Tadžikistan

Tadžikistanski predsednik Emomali Rahmon ponovo je izabran na tu dužnost krajem prošle godine, sa preko 90 odsto glasova prema preliminarnim rezultatima izbora objavljenim danas.

Unazad je bilo spekulacija da Rahmon razmatra da se povuče sa funkcije, ali izgleda da on gleda u budućnost.

„Ekonomist“ piše da Rahmon – čija je zvanična titula Osnivač mira i nacionalne unije, vođa nacije – priprema svog sina Rustama Emomalija za naslednika. Rustam, gradonačelnik Dušanbea, je u aprilu postao i predsednik Senata, što znači da će se naći na mestu predsednika ukoliko se njegov otac povuče – iako ne deluje da će se to skoro desiti.

Rustam ima čin general-major i među 10 je najuticajnijih pojedinaca u Tadžikistanu. Nakon što je završio fakultet, brzo je napredovao u karijeri, upravo zahvaljujući statusu sina predsednika države. Godine 2006. imenovan je za vodećeg stručnjaka u tadžikistanskoj organizaciji za saradnju sa Svetskom trgovinskog organizacijom.

Godine 2009. zaposlio se kao vodeći specijalista u Državnom komitetu za investicije i državnu imovinu, a ubrzo je unapređen na mesto šefa odeljanja u Komitetu.Od 2009. godine, počeo je da prisustvuje glavnim međunarodnim samitima i sastancima sa stranim predstavnicima u Tadžikistanu.

Rahmon je 2011. godine imenovao sina za šefa odseka za borbu protiv krijumčarenja u Carinskoj službi. U novembru 2013. godine, Rustam je imenovan za šefa Carinske službe. Imenovanje je došlo sa novim vojnim činom, general-majora.

U martu 2015. godine Rahmon je imenovao sina na čelo glavne tadžikistanske agencije za borbu protiv korupcije, Državne agencije za finansijsku kontrolu i mere protiv korupcije. Godine 2017. postao je gradonačelnik Dušanbea. Rustam prati oca tokom čestih turneja po zemlji.

Rustam se oženio 2009. godine i ima dvoje dece.

Turkmenistan

Autoritarni predsednik Turkmenistana, Gurbanguli Berdimuhamedov ima jednog sina po imenu Serdar.

Serdar se bavi politikom i zamenik je predsednika vlade. Smatra se da će jednog dana naslediti oca na mestu predsednika države. Državni mediji ga često nazivaju „sinom nacije“. On se našao u centru pažnje nakon što je imenovan za zamenika ministra spoljnih poslova u martu 2018. godine.

Iste godie izabran je ponovo u skupštinu Turkemenistana sa preko 90 odsto glasova u svom okrugu. Predsedavao je komisijom za zakonodavstvo i norme od marta 2014. godine.

U januaru 2019. godine, premešten je na mesto zamenika guvernera provincije Ahal, matičnog regionna većine iz turkmenistanske elite.

U junu iste godine, proglašen je za guvernera te provincije. U februaru 2020. godine postao je ministar industrije i građevinskog materijala. U maju prošle godine, postao je predsedavajući turkmenistankog udruženja pasa.

Početkom februara ove godine, postao je zamenik predsedavajućeg kabineta ministra Turkmenistana za inovacije i digitalizaciju. Istovremeno je imenovan i u Savet za nacionalnu bezbednost. Oženjen je i ima četvoro dece.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)