Foto: EPA-EFE/FRENCH NAVY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Više od trećine mornara na francuskom nosaču aviona Šarl de Gol pozitivni su na Kovid-19 ustanovljeno je od kada se brod prevremeno vratio u Francusku u nedelju, pokazuje privremeni bilans ministarstrva odbrane.

Kako se navodi, do sinoć je testirano 1,767 pomoraca, a od toga je velika većina onih sa nosača aviona.

Pozitivno je 668, navodi se u saopštenju. Od tog broja 31 je hospitalizovano u vojnoj bolnici u Tulonu na jugu, dok je jedan na reanimaciji.

Očekuje se da će taj privremeni bilans još rasti jer nisu stigli rezultati za još 30 odsto testova, a testiranje je još u toku, navelo je ministarstvo.

Francuski brod Šarl de Gol je drugi nosač aviona na kome je zvanično utvrđena zaraza koronavirusom, posle američkog nosača aviona Teodor Ruzvelt u Pacifiku.

Francuski brod je stigao u nedelju u luku Tulon dve nedelje pre nego što je trebalo, sa pratećom fregatom sa 200 mornara, posle otkrića oko pedeset slučajeva zaraženih koronavirusom.

Tada je 1.900 mornara stavljeno u 14-odnevnu izolaciju pre nego što mogu da se vrate kući. Istovremeno se vrše dezinfekcija broda. Nepoznato je kako je došlo do zaraze na brodu. Posada nije bila u kontaktu ni sa kim spolja od pristajanja u Brestu od 13. do 15. marta.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram