Vladimir Putin, gas, benzin, benzinska stanica, pumpa, nafta, Ukrajina, Rusija
Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN/Peter Kovalev / TASS / lex van lieshout fotografie / AFP / Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Ako nekome nije bilo jasno zbog čega ruski naftni gigant Lukoil nije pod zapadnim sankcijama, a jeste celi niz ruskih firmi koje čak nemaju veze s energetskim biznisom, možda je Vol Strit Žurnal upravo otkrio jedan od razloga: Lukoil je vlasnik jedne od najvećih i najvažnijih rafinerija u Italiji koja se iznenada specijalizovala za rusku naftu, pa derivate ruske nafte izvozi u Sjedinjene Američke Države.

Iako je pre invazije Rusije na Ukrajinu Lukoilova rafinerija u Italiji uvozila naftu iz različitih zemalja, trenutno je 93 posto nafte koju procesuira ruskog porekla. Drugim rečima, nije preterano reći da se iz nekog razloga Lukoilova rafinerija u Italiji specijalizovala upravo za biznis s ruskom naftom, što je neobično u situaciji kad, navodno, EU priprema naftni embargo na uvoz iz Rusije.

Rafinerija na Siciliji

Intrigantna Lukoilova rafinerija locirana je na Siciliji, te je na jednoj od boljih evropskih pozicija za prekomorski izvoz. Inače, radi se o ogromnoj rafineriji, petoj najvećoj u Evropi. Manje je poznato da SAD jesu sankcionisale uvoz ruske sirove nafte, ali ne i naftnih derivata, tako da je sve legalno.

Foto: Dirk Renckhoff / Alamy / Alamy / Profimedia

Pri tome iz nekog razloga niti SAD nisu sankcionisale Lukoil, iako je druga najveća kompanija Rusije u biznisu nafte i gasa. To se baš ne govori, ali utisak je da Lukoil nije pod sankcijama upravo zbog toga što se nalazi u Italiji, zemlji opterećenoj ogromnim javnim dugovima, koja se ne može dopustiti bilo kakvu dalju ekonomsku destabilizaciju, pogotovo ne u energetici odnosno u jednoj od najvažnijih nacionalnih rafinerija.

Bilo kako bilo, nakon što Lukoilova rafinerija na Siciliji preradi rusku naftu u derivate, to pravno gledano postaju italijanski derivati koji više nemaju veze s ruskom naftom, iako su 93 posto ruskog porekla. Rafinirani naftni derivati stoga se bez ograničenja toče u tankere koji ih prevoze do Eksonovih i Lukoilovih skladišta u Nju Džerziju i Teksasu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Da bi priča bila zanimljivija Lukoil kao ruska kompanija i dalje ima benzinske postaje čak i u SAD-u te distribuira svoje proizvode u 11 američkih saveznih država. Većina od 230 Lukoilovih kancelarija u SAD-u su franšize, ne fizičko vlasništvo Lukoila.

Kako to da se početkom rata u Ukrajini praktično očekivalo da niz zapadnih kompanija prekine poslovanje s Rusijom kako bi demonstrirale čvrste moralne principe, a naftni gigant Rusije, Lukoil, nije pod zapadnim sankcijama te realizuje ekstraprofite, između ostalog, zahvaljujući dobrom poslu u Italiji?

BONUS VIDEO Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare