Analena Berbok i Džejk Salivan Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN/JIM LO SCALZO

Nakon što je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao dokument u kojem je zatražio ulazak Ukrajine u NATO po hitnoj proceduri, oglasili su se i brojni svetski zvaničnici koji su prokomentarisali ovu odluku.

Među prvima se oglasila šefica nemačke diplomatije Analena Berbok koja je rekla kako ne vidi nikakvu šansu da se Ukrajina brzo pridruži NATO-u.

„Razumem želju Ukrajine za ranim članstvom. Međutim, mi ćemo i dalje podržavati Ukrajinu u njenom pravu na samoodbranu, ali smo isto tako od prvog dana jasno naglasili kako smo odgovorni da osiguramo da se rat ne proširi na druge zemlje i da NATO ne postane ratni partner. To važi i danas“, rekla je Bebok.

Pročitajte još:

Povodom odluke Ukrajine oglasila se i iz Bela kuća, tačnije savetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Salivan koji je govorio o ozbiljnosti ukrajinske odluke.

„Sjedinjene Američke Države jasno ističu da podržavamo politiku otvorenih vrata za NATO. Svaka odluka o članstvu u NATO-u je između 30 saveznika i zemalja koje žele da se pridruže. Trenutno, naše mišljenje je da je najbolji način da podržimo Ukrajinu kroz praktičnu podršku na terenu. Pristupanje NATO-u treba ostaviti za neko drugo vreme“, zaključio je Salivan.

Podsetimo, nakon što je Rusija juče objavila aneksiju ukrajinskih teritorija, iz Kijeva je saopšteno da žele se ubrza procedura za ulazak u NATO.

„De facto, mi smo već krenuli u NATO. Danas Ukrajina aplicira da to uradimo de jure. Kroz proceduru koja će zadovoljiti naš značaj za zaštitu cele naše zajednice. Preduzimamo odlučujući korak i potpisujemo dokument za brže pridruživanje Ukrajine NATO-u“, naveo je Zelenski.

BONUS VIDEO Putin zapretio Zapadu: Oni sad štampaju novac, ali tim novcem se ne mogu ni nahraniti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar