Foto: Printscreen AP/Video

Prekomorski kreditori Ukrajine podržali su zahtev Kijeva za dvogodišnje zamrzavanje isplate skoro 20 milijardi dolara u međunarodnin obveznicama, pokazuje današnji odgovor na regulatorni podnesak, što će omogućiti da Ukrajina izbegne neredovnost u otplatama dugovanja.

Skoro šest meseci od početka rata u Ukrajini, bez nagoveštaja da će mirovni sporazum ili prekid vatre biti uskoro postignuti, poverioci oko 75 odsto nerešenog, aktivnog dugovanja Ukrajine pristali su na zahtev Kijeva, prenosi Rojters.

„Ukrajina će uštedeti skoro 6 milijardi dolara na otplatama što će nam pomoći da održimo makrofinansijsku stabilnost, ojačamo održivost nacionalne ekonomije i poboljšamo moć naše vojske“, ukazao je ukrajinski premijer Denis Šmihal u današnjem saopštenju.

Stjuart Kalverhaus, glavni ekonomista londonske konsultantske firme Telimer ocenio je da dvogodišnje zamrzavanje duga ima smisla jer čak i ukoliko bi se rat uskoro završio situacija u Ukrajini se ne bi poboljšala „preko noći“.

„Poverioci su čak bili iznenađeni što je Ukrajina odlučila da sve do sada bude aktivna sa obveznicama“, rekao je Kalverhaus.

***

BONUS VIDEO: U napadu na Mikolajev poginuo ukrajinski industrijalac


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar