Foto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia; Shutterstock

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirča Džoana je izjavio da "ne postoji rizik" da će Rumunija, članica Alijanse, biti uvučena u rat u Ukrajini.

On je to izjavio pošto su u Rumuniji, blizu njene granice s Ukrajinom, nađene krhotine drona „sličnog onima koje koristi ruska vojska“, te je Rumunija u nedelju ;uložila protest otpravniku poslova Ambasade Rusije u Bukureštu zbog povrede rumunskog vazdušnog prostora.

„Najvažnije je da se ponovo potvrdi činjenica da nema naznaka o namernoj akciji (Rusije) da se udari na rumunsku teritoriju, a samim tim i na teritoriju NATO-a“, rekao je Džoana novinarima tokom posete školi kod Bukurešta.

Pošto Rusija često napada ukrajinske luke na Dunavu, građani Rumunije koji žive na suprotnoj obali strahuju od prelivanja rata.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kada čujete zvuk rata nekoliko stotina metara od svog doma, sa mesta gde radite, to će izazvati emocije i anksioznost. Ali nema rizika da će Rumunija biti uvučena u taj sukob“, rekao je Džoana.

„Želim da uverim rumunsku javnost, posebno na granici sa Ukrajinom na Dunavu, da nema razloga za zabrinutost“, rekao je Džoana i dodao da namerava da poseti taj kraj jer će „možda njegovo prisustvo biti poruka samopouzdanja i smirenosti“.

Džoana je pozdravio planove SAD da ojačaju vazduhoplovne patrole NATO-a u regionu Crnog mora i da pošalju još vojnika NATO-a uz 5.000 koji su već u Rumuniji.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar