Foto: Shutterstock

Predlog zakona britanskog premijera Rišija Sunaka kojim bi svima mlađim od 15 godina bilo zabranjeno da kupuju cigarete prošao je danas prvu fazu glasanja u parlamentu sa 383 glasa za i 67 glasova protiv.

Poslanici su glasali o zakonu slobodno, odnosno bez obaveze da glasaju prema stavu stranke, čime je prošao u sledeću fazu u parlamentu, tokom koje će poslanici moći da ulažu amandmane, prenosi Rojters.

Cilj zakona je da zabrani prodaju duvanskih proizvoda i jednokratnih elektronskih cigareta, poznatijih kao vejpova, deci rođenoj posle 1. januara 2009. godine.

Sunak je kazao da će se taj zakon izboriti sa „najvećim pojedinačnim uzrokom lošeg zdravlja, invalidnosti i smrti koji može da se spreči“. Zakon su kritikovale poznate partijske kolege Sunaka, poput njegovih prethodnika Borisa Džonsona i Liz Tras.

U Velikoj Britaniji 6,4 miliona ljudi konzumira duvan, što je oko 13 odsto ukupne punoletne populacije.

Prema anketi YouGov, oko 25 odsto građana Britanije je protiv ove zabrane, oko 33 odsto podržava zabranu u fazama i 30 odsto podržava zabranu za sve odjednom. Ukoliko bude usvojen, zakon ne bi kriminalizovao samu konzumaciju duvana, a oni koji imaju 18 ili više godina mogli bi zauvek da kupuju cigarete bez pravnih posledica.

Zabrana ima za cilj da spreči ljude da konzumiraju duvan čak i pre nego što počnu, jer je vlada ukazala na veoma veliku zavisnost od duvana, pri čemu četiri od pet pušača počinje da puši pre 20. godine i ostaju doživotno zavisni. Prodavnice koje krše pravila suočiće se sa kaznama na licu mesta, a tako prikupljen novac biće korišćen za primenu mera protiv konzumacije cigareta.

Britansku privredu i nacionalni zdravstveni sistem pušenje duvana godišnje košta oko 17 milijardi funti, što je više od 10 milijardi funti godišnjeg prihoda od poreza na duvan.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar