Marija Zaharova
Marija Zaharova Foto: - / Sputnik / Profimedia

Napadom na Zaporošku nuklearnu elektranu, Kijev faktički uzima za taoce celu Evropu, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Ruska strana već odavno, preko različitih linija i na različitim nivoima, poziva međunarodnu zajednicu da odlučno osudi neprestane vojne napade koje kijevski režim žestoko nanosi na Zaporošku nuklearnu elektranu… Oni (Kijev) kao mete nisu izabrali samo narode Rusije i Ukrajine. Oni faktički uzimaju za taoce celu Evropu i, po svemu sudeći, spremni su da je ‘zapale’ zarad svojih nacističkih idola“, navodi se u komentaru.

Takođe je napomenula da Ministarstvo redovno šalje Međunardnoj agencji za atomsku energiju (IAEA) ažurirane informacije sa terena.

„Usmeravajući artiljeriju na funkcionalne reaktore i skladišta istrošenog nuklearnog goriva, Ukrajinci samim tim gađaju i sebe“, dodala je portparolka.

Prema njenim rečima, Moskva konstatuje spremnost generalnog direktora IAEA Rafaela Grosija da poseti Zaporošku elektranu, uprkos prethodnoj neuspešnoj poseti, za šta odgovornost snosi Kijev.

Kako navodi Sputnjik, ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa „Uragan“ nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Od početka specijalne operacije, ukrajinske snage su više puta pokušavale da napadnu teritoriju nuklearne elektrane. U više artiljerijskih napada na teritoriji elektrane izbio je požar i prekinuta dva dalekovoda neophodna za rad agregata. U nuklearki je bez struje deo opreme bloka broj 3, a smanjena je proizvedena snaga bloka broj 4.

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

BONUS VIDEO: Nuklearna elektrana Zaporožje nakon granatiranja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar