Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

U Zagrebu je danas, uz jako prisustvo policije, održan protest protiv koronamera "Festival slobode". Okupljanje je počelo u 15 sati na Trgu bana Josipa Jelačića i trajalo je puna četiri sata. Inicijativa Prava i slobode, koja je organizovala protest, najavila je da će to biti "najveće javno okupljanje 2021. godine". Iako je jedna govornica, Anita Šupe, tvrdila da je na protestu bilo 20.000 ljudi, na njemu je u trenucima najveće gužve bilo najviše 3.000 građana.

Na protestu su govorili najpoznatiji antivakseri u Hrvatskoj, a među demonstrantima su bile i pojedine poznate javne ličnosti Hrvatske, među kojima su lekari, filozofi, pisci, i pojedini političari.

Protest je počeo pesmom „Himna slobodi“ Ivana Gundulića, a okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalog, pisalo „Dosta je tiranije“, „Hrvatsku ubijaju korupcija i HDZ, a ne koronavirus“, „Stop nametanju vakcine i diktature štaba“, „Neću i gotovo“ i „Ko se boji da će patiti, već pati od onoga čega se boji“…

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kako prenosi Index.hr na protestu je govorio i osuđeni ubica i bivši branitelj Vilim Karlović, koji je rekao da ga šalje Isus, dodavši da su „vakcine genocidne“ i da se njima „sterilizuju ljudi“.

Deo učesnika protesta je verbalno napadao novinare, a jedan je Indexovom reporteru pokušao da skine masku. Iako se veliki deo govornika zaklinjao u decu, a okupljeni skandirali „ne damo decu“, jedan učesnik protesta je deci koja su pred kraj protesta prošla glavnim zagrebačkim trgom vikao „pi**e“ i dobacivao razne uvrede.

Za kraj skup,a koji je trajao puna četiri sata, puštena je hrvatska himna.

Današnje okupljanje komentarisao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

„Apelujem na sve sugrađane da budu razumni, da budu odgovorni, imamo zaštitu i ne vidim zbog čega i iz kog razloga se ne bismo poveli za primerom onih 52 posto Hrvata koji su to već demonstrirali. Šta to u Hrvatskoj nije bilo slobodno ili slobodnije nego u drugim zemljama? Ti ljudi očito nisu išli nigde izvan Hrvatske. Ta patetika oko slobode danas nakon toliko preminulih i troškova koje smo imali meni deluje neozbiljno“, rekao je Plenković.

„To je po meni fabricirana tema. Nema nikakvog razloga za naricanjem za slobodom“, dodao je on.

BONUS VIDEO: Pucnjava u Međimurju: Jedna žena ubijena, među ranjenima i devojčica

Komentari

Svi komentari (1)