Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Zagađenje od ugljen-dioksida dostiglo je nivo koji je imalo pre panedemije koronavirusa, ostavljajući sve manje vremena za borbu protiv globalnog zagrevanja, upozorava se u danas objavljenoj studiji.

Pandemija koronavirusa je zatvorila veliki deo sveta i ekonomiju zavisnu od fosilnih goriva, što je izazvalo neverovatan pad ukupne emisije štetnih gasova od 5,4 odsto u 2020. godini.

Međutim, tokom 2021. godine nivo štetnih gasova sa efektom staklene bašte je za jedan odsto samo manji bio od apsolutnog maksimuma iz 2019, navodi se u izveštaju „Global carbon project“, u vreme održavanja konferencije o klimi COP26 u Glazgovu.

„Studija nas vraća u realnost u vezi sa onim u svetu došto se dogadja u svetu dok se u Glazgovu raspravlja o tome kako se boriti protiv klimatskih promena“, rekla je jedna od autorka studije, klimatolog Korin Le Kere.

Iako predviđena emisija CO2 u 2021. treba da se zadrži na 4,4 odsto i bude niža od ona koje je zabeležena 2019, naučnici upozoravaju da se sektor saobraćaja nije još oporavio od krize izazvane pandemijom.

Bonus video – Aerozagađenje i kako se zaštititi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar