Foto: Shutterstock

Nova studija koja je rađena u Kini, ukazuje na to da bi potencijalni uzrok neplodnosti, sve češćeg problema parova širom sveta, mogla biti upravo zagađenost vazduha.

Pročitajte još:

Kako prenosi Gardijan, ovo je prva studija koja ukazuje na to koliko vazduh može uticati na čitavu populaciju.

Analiza se vršila na 18.000 parova u Kini, a otkriveno je da je onima koji žive u zagađenim oblastima za 20 odsto veći rizik od neplodnosti, i da oni ne uspevaju da prošire porodicu u godini u kojoj su planirali.

„Studija nije omogućila naučnicima da utvrde kako zagađenje vazduha može oštetiti plodnost, ali je poznato da čestice zagađenja izazivaju upale u telu, što može oštetiti proizvodnju jajašaca i sperme“, rekli su naučnici.

zagađenje
Foto: EPA/DAVAANYAM DELGERJARGAL

Druga nedavna studija na 600 žena koje su pohađale američku kliniku za neplodnost otkrila je da je povećana izloženost zagađenju vazduha povezana sa manjim brojem sazrevanja jajnih ćelija u jajnicima.

Neplodnost pogađa milione parova širom sveta, ali relativno je malo istraživanja o uticaju zagađenja vazduha. Međutim, već je poznato da prljavi vazduh povećava rizik od drugih aspekata reprodukcije, uključujući prevremeno rođenje i kompilkacije prilikom porođaja.

Rezultati su pokazali i da je procenat žena koje nisu zatrudnele nakon 12 meseci pokušaja porastao sa 15 na 26 odsto kada se uporedi područje izloženo najnižem zagađenju sa onim koji trpi najviše. Istraživači su uzeli u obzir druge faktore, uključujući starost, težinu, prihod, pušenje, konzumiranje alkohola i nivo vežbanja.

Prethodne studije prljavog vazduha i plodnosti koristile su podatke o kvalitetu sperme, a pregledom iz 2017. godine zaključeno je da zagađenje vazduha ima negativan uticaj.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Iz Centra za reproduktivnu medicinu, koji se nalazi u okviru pekinškog univerziteta koji je vodio istraživanje o neplodnosti, poručuju da bi budući roditelji trebalo da se zabrinu zbog zagađenja vazduha.

„Brojne studije su primetile da je zagađenje vazduha povezano sa raznim neželjenim događajima u trudnoći“, rekao je Kuin Lin član centra koji je obavio studiju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar