Marija Zaharova Foto: Lev Radin / Zuma Press / Profimedia

Vojno jačanje NATO-a u blizini granica Rusije i Belorusije destabilizujući je faktor i Moskva će preduzeti odgovarajuće mere kao odgovor, poručila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu za novinare, prenosi ruska državna novinska agencija Tas.

„Pojačana vojna aktivnost NATO-a i njegovih saveznika u blizini granica Rusije i njene zajednice s Belorusijom provokativne je prirode i može u potpunosti urušiti arhitekturu evropske bezbednosti, a takvi koraci svakako neće ostati bez prikladnog odgovora Rusije“, istakla je, prenosi Index.hr.

„Još jedan antiruski element globalne rusofobne politike“

Komentarisajući nedavnu izjavu visokog poljskog zvaničnika koji je kazao da bi nemačke trupe bile dobrodošle u njegovoj zemlji, Zaharova je odbacila tu retoriku kao „još jedan antiruski element globalne rusofobne politike koju sprovode zemlje NATO-a“.

Pročitajte još...

Prema Zaharovoj, oko 10.000 američkih vojnika već je raspoređeno u Poljskoj gde je stacionirana multinacionalna taktička grupa NATO snaga koja uključuje američke, britanske, hrvatske i rumunske pripadnike.

„Očigledno, pozive na raspoređivanje dodatnih stranih trupa na poljskom tlu, nešto za čime ne bi bilo potrebe da su te zemlje orijentisane na mir, treba posmatrati kao želju za podizanjem napetosti u Evropi i produženjem potpunog kolapsa zajedničke evropske bezbednosti“, zaključila je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar