Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; shutterstock; Ukraine Presidency/Ukraine Presi; Alexander Kazakov/Kremlin Pool;

Učesnici razgovora u Džedi u Saudijskoj Arabiji predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Precizira se da su projekat osmislile saudijske vlasti i „još jedan broj zemalja“, a da je o inicijativi je obaveštena i Rusija.

Kako prenose RIA Novosti, deo alternativnog plana, koji se razlikuje mirovne formule ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, podrazumeva integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, kao i početak mirovnih pregovora pod okriljem UN i razmenu zarobljenika.

Ukrajinska agencija Ukrinform navodi da je sastanak o miru u Ukrajini završen bez konačne deklaracije, ali uz „oprezno pozitivne signale iz Kine“.

Volodimir Zelenski Foto:Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Evropski diplomatski izvori kažu da je postignut dogovor o žarišnim tačkama mirnog rešenja, kao što su „teritorijalni integritet i suverenitet“ Ukrajine.

Posebno je zabeležena aktivna uloga Kine jer je njen predstavnik izrazio „pozitivne“ stavove o mogućem budućem susretu kao što je današnji, navodi Ukrinform.

S druge strane, šef brazilske delegacije Selso Amorim pozvao je na „istinske pregovore u koje bi bile uključene sve strane“, uključujući Rusiju.

„Čak i ako je Ukrajina najveća žrtva, ako zaista želimo mir, moramo nekako da uključimo Moskvu u ovaj proces“, rekao je brazilski zvaničnik.

Analena Berbok Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je za Bild da „svaki milimetar napretka ka pravednom miru donosi tračak nade za narod Ukrajine“.

Prema njenim rečima, poruka sastanka u Džedi je da „ovaj brutalni ruski agresivni rat utiče i na ljude u Africi, Aziji i Latinskoj Americi“ i ima implikacije daleko izvan Evrope, od budućnosti međunarodnog poretka do pitanja energetske bezbednosti, rastućih cena žitarica i globalnog snabdevanja hranom „koje je Rusija tako nemilosrdno degradirala“.

Šefica nemačke diplomatije pozvala je zemlje širom sveta da učine sve da agresivni ratovi ponovo ne postanu normalna pojava u 21. veku.

Analena Berbok Foto: EPA-EFE/Andreas Rentz

„I pored toga što je pogled na rat u Pretoriji, Braziliji ili Pekingu drugačiji nego u Evropi, Povelja Ujedinjenih nacija treba da bude na isti način prihvaćena svuda“, poručila je Berbok.

Meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador ranije je saopštio je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući konsultacije u Džedi, istakla je da je donošenje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Moskve apsurdno i besmisleno.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na višečasovnom sastanku održanom iza zatvorenih vrata učestvovali su predstavnici oko 40 zemalja.

Cilj sastanka, kako je saopšteno, je „konsolidacija različitih mirovnih planova“, posebno Kine, Afrike i Brazila, sa planom od 10 tačaka koji je ponudila Ukrajina.

Sastanak u Džedi bio je drugi nakon razgovora uže grupe zemalja u Kopenhagenu u junu, koji su bili neformalni i nakon kojih nije izdata zajednička izjava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar