Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U Austriji od 10. februara stupaju na snagu veća ograničenja prilikom ulaska u ovu zemlju koja ima veliki broj „gastarbajtera“. Pored obaveznog desetodnevnog karantina, svi koji iz rizičnih zemalja ulaze u Austriju, moraće da imaju negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 72 sata. Jedini izuzetak jeste taj, da se testiranje izvrši kasnije u Austriji, i to u roku od 24 sata od ulaska u zemlju.

„Negativan test se mora da se pokaže prilikom mogućih kontrola, pri čemu kontrola može da se sprovede na bilo kom mestu, a tako i u okviru saobraćajne kontrole“, ukazuje se u uredbi.

I pored negativnog testa, lice koje uđe u Austriju iz rizičnih regiona i zemalja, mora da stupi u desetodnevni karantin. Međutim, za razliku od najave, u uredbi je ostala mogućnost prekidanja samoizolacije nakon petog dana, novim negativnim testom.

Još jedna novost jeste ona za prekogranične radnike, koji će morati da se registruju elektronski pre ulaska u Austriju, i ujedno imaju negativan test. Prekogranični radnici moraće da imaju sa sobom, prilikom prelaska granice, negativan antigenski ili PCR test ne stariji od sedam dana. Kao prekogranični radnici se vode, prema uredbi, sva lica koja najmanje jednom mesečno iz poslovnih razloga putuju u Austriju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar