Foto:EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Plenarna skupština Konferencije o budućnosti Evrope je na svom poslednjem sastanku u Strasburu prihvatila 325 preporuka za reformu Evropske unije, objavio je Evropski parlament, od kojih neke podrazumevaju i izmene temeljnih ugovora Unije.

Agencija HINA prenosi da je time Plenarna skupština u subotu zaključila svoj rad, a evroposlanici odobrili ishod i najavili da će Evropski parlament početi reformu Unije, uključujući i pokretanje pitanja izmena ugovora o Evropskoj uniji na temelju 178 predloga s panela građana, nacionalnih panela i 43.743 doprinosa na višejezičnoj digitalnoj platformi.

Preporukama se namerava ostvariti 49 ciljeva u devet tematskih područja.

Evroposlanici su naglasili važnost dosadašnje uloge Parlamenta koji je građanima jamčio da će se njihov doprinos nalaziti u središtu rasprava tokom celog tog procesa.

Predstavnici pet političkih grupacija koji predstavljaju veliku većinu – Narodnjaci, Socijalisti, Liberali, Zeleni i Levica, složili su se da su nacrti preporuka veliko političko dostignuće. Takođe su istakli konkretna dostignuća Parlamenta koji je osigurao efikasan i demokratski proces.

Evroposlanici iz redova konzervativaca i krajnje desnice smatraju da preporuke ne odražavaju javno mišljenje u Uniji te su izjavili da ih njihove grupacije neće podržati.

Ipak, gotovo svi govornici su se složili da se preporuke sastoje od važnih reformi temeljenih na predlozima građana.

Predstavnici četiri institucionalne komponente Konferencije – Evropski parlament, Savet EU, Evropska komisija i nacionalni parlamenti, odobrili su preporuke konsensusom.

Kopredsedavajući Konferencije, Gij Verhofštat je u ime delegacije Parlamenta potvrdio da će političke grupacije tokom plenarne skupštine Evropskog parlamenta od 2. do 5. maja predstaviti rezoluciju kojom bi se pozvalo na reviziju osnivačkih ugovora Unije, a da evroposlanici moraju stremiti tome da osiguraju da se preporuke Konferencije pretvore u reforme potrebne Uniji.

Predstavnici građana su naglasili da očekuju od institucija EU i država-članica da osiguraju sprovodjenje preporuka i da je izuzetno važno da građani EU ne budu razočarani u ishod tog reformskog poduhvata koji se smatra istorijski.

Troje kopredsedavajućih Izvršnog odbora Konferencije će konačan izveštaj o Konferenciji predstaviti predsednicima institucija EU 9. maja, na Dan Europe, na svečanosti u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Bonus video: Od sledeće godine nova pravila za putovanja u EU – obavezna elektronska autorizacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram