Eber Lopez, meksički novinar, ubijen
Foto: EPA-EFE/Luis Villalobos

Ove godine u Meksiku ubijeno je 15 novinara i medijskih radnika, najviše u poslednjih 30 godina, a neposrednu opasnost potvrdio je i najnoviji napad na jednog od najistaknutijih novinara u zemlji.

Dvojica naoružanih napadača na motorima pucali su u oklopno vozilo radio i televizijskog novinara Cira Gomeza Lejve oko 200 metara od njegove kuće u četvrtak uveče.

Novinar je opisao napad i objavio fotografije svog vozila na društvenim mrežama.

Meksički novinari solidarno su se udružili i otvoreno izražavaju nezadovoljstvo nakon svakog ubistva i suprotstavljaju se državnom narativu da žrtve nisu pravi novinari ili da su korumpirani.

Ipak, broj ubistava, 15 koliko ih je izbrojao Asošiejted pres, nastavlja da raste.

Ove godine, među ubijenima bilo je mnogo izveštača iz malih gradova koji su vodili vlastite medijske kuće, dok su neki frilenseri žrtve ubistava u velikim gradovima poput Tihuane.

U četvrtak je napadnut i novinar Flavija Rejesa de Diosa, direktora internet sajta za vesti u Palenkeu, gradu u južnoj državi Čijapas.

Meksički komitet za zaštitu novinara saopštio je da je Meksiko ove godine jedina država sa više ubijenih novinara nego Ukrajina.

„Počeli smo da prikupljamo podatke o ubistvima novinara 1992. godine i ovo je najveći broj ubistava novinara u jednoj godini i najsmrtonosniji period na vlasti jednog meksičkog predsednika“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador, i tokom kampanje i za vreme mandata, uspešno politizovao novinarstvo u Meksiku više nego ikada ranije.

Autor knjige „U vučjim ustima: Ubistvo, zataškavanje i prava cena ućutkivanja štampe“ Ketrin Korkoran rekla je da je drugi razlog visokog broja ubistava taj što iza mnogih stoje vladini zvaničnici.

Drugi faktor je što je meksička štampa postala nezavisnija i agresivnija, rekla je ona i dodala da „reporteri stvarno pogađaju živac i to je ono što ih vodi u smrt“.

***

BONUS VIDEO: Obračun bandi na plaži u Meksiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar