Foto: TANJUG/AP Photo/Francois Mori

Mnoge poznate ličnosti, među kojima glumci i pevači, nisu poslednjih dana krili za koga će danas glasati u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, a neki umetnici od ranije imaju svoja politička opredeljenja, piše list Midi libr.

Iako je odlazeći predsednik, centrista Emanuel Makron, najkasnije ušao u izbornu trku, zauzet spoljnom politikom i ratom u Ukrajini, on može da računa na podršku glumice Karol Buke, reditelja Kloda Leluša, boksera Braima Asluma i bivšeg fudbalskog trenera Gija Rua.

S druge strane, drugi favorit za ulazak u drugi krug zajedno sa Makronom, kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen nije javno dobila podršku poznatih ličnosti. Jedino se javno izjasnio glumac Filip Ševalije.

Emanuel Makron Foto: TANJUG/AP Photo/Francois Mori

Midi libr navodi da javna podrška nekom kandidatu ekstremne desnice može kasnije da utiče na karijeru te poznate ličnosti.

Kandidat radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji bi prema anketama bio treći na izborima, može da računa na podršku nekoliko televizijskih glumaca.

Među njima je glumica Korin Mazijero, koja inače nema dlake na jeziku i sebe naziva „crvenom“ i „komunjarom“. Na malom ekranu je poznata po glavnoj ulozi u policijskoj seriji „Kapetan Marlo“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Melanšon može da računa na podršku i glumice Roman Borenže poznate po filmu „Apartman“ iz 1996. godine u kojem glume Vensan Kasel i Monika Beluči.

Za drugog kandidata ekstremne desnice Erika Zemura glasaće takođe neki glumci malog ekrana, kao i poznata članica građanskog pokreta „Žuti prsluci“ Žaklin Muro.

Veliki Alen Delon poznat godinama kao degolista, glasaće za kandidatkinju desnice Valeri Pekres.

Slavna Brižit Bardot, ranije poznata kao simpatizer ekstremno desničarske struje i vatreni aktivista za životinjska prava, glasaće za suverenistu Nikolu Dipon-Enjana.

Čak je i britanski pevač Elton Džon tokom nedavnog boravka u Parizu rekao da bi glasao, kada bi bio Francuz, za kandidatkinju socijalista An Idalgo koja je gradonačelnica glavnog grada Francuske.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare