Kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u Ekvadoru koji je vodio kampanju protiv korupcije i bandi ubijen je na predizbornom skupu. Fernando Viljavisensio, član nacionalne skupštine zemlje, napadnut je u sredu kada je napuštao događaj u glavnom gradu Kitu.

On je bio jedan od retkih kandidata koji je navodio veze između organizovanog kriminala i vladinih zvaničnika u Ekvadoru.

Kriminalna grupa Los Lobos (Vukovi) je preuzela odgovornost za atentat.

Los Lobos je druga najveća banda u Ekvadoru sa oko 8.000 članova, od kojih su mnogi iza rešetaka, prenosi BBC.

Foto: Tanjug/API/AP

Banda je učestvovala u brojnim nedavnim smrtonosnim zatvorskim tučama, u kojima je brutalno ubijeno mnoštvo zatvorenika.

Veruje se da je Los Lobos, otcepljena od bande Los Čoneros, povezan sa meksičkim kartelom Halisko – nova generacija (CJNG).

Sumnja za ubistvo prvo je pala na Los Čoneros, čiji su članovi predsedničkom kandidatu prošle nedelje, ali je Los Lobos preuzeo odgovornost u snimku na kojem su članovi bande mahali oružjem.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekvador je istorijski bio relativno bezbedna i stabilna zemlja u Latinskoj Americi, ali je kriminal skočio poslednjih godina, podstaknut rastućim prisustvom kolumbijskih i meksičkih narko-kartela, koji su se infiltrirali u lokalne kriminalne bande.

Ubistvo se dešava manje od dve nedelje pre predsedničkih izbora, na kojima je pitanje nesigurnosti najveća briga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar