Kina koronavirus Foto:Tanjug/Chinatopix Via AP/Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan/Noel CELIS / AFP / Profimedia

Američko Ministarstvo energetike revidiralo je svoje mišljenje o poreklu koronavirusa i sada smatra da je on procurio iz laboratorije, objavio je Volstrit džurnal, pozivajući se na izvore upoznate sa poverljivim obaveštajnim izveštajem.

Tako je Ministarstvo energetike postalo druga federalna agencija, posle FBI, koja se pridržava verzije laboratorijskog curenja virusa. Četiri druge agencije i dalje veruju da je virus prešao sa životinje na čoveka prirodnim putem, a dve, uključujući CIA, još nemaju definisan stav o tome, prenosi Tass.

Nalazi Odeljenja za energetiku zasnovani su na novim podacima i značajni su jer odeljenje „ima značajnu naučnu ekspertizu i nadgleda mrežu američkih nacionalnih laboratorija koje sprovode najsavremenija biološka istraživanja“, navodi Vol strit džurnal.

Ministarstvo energetike je navelo da je zaključak o laboratorijskom poreklu „male pouzdanosti“, dok je FBI curenje proglasio uzrokom pandemije sa „umerenom pouzdanošću“.

PROČITAJTE JOŠ:

Sagovornici lista nisu precizirali koji novi podaci su omogućili Ministarstvu energetike da preispita i promeni mišljenje, ali su napomenuli da su i Ministarstvo energetike i FBI došli do sličnih zaključaka iz različitih razloga.

Pored toga, ažurirani stav Odeljenja za energetiku jača konsenzus među odeljenjima koja se bave poreklom virusa da on nije deo kineskog programa biološkog oružja, rekao je izvor lista.

Ažurirana verzija analize Ministarstva energetike sadrži pet stranica, a još nije odlučeno da li će ona biti objavljena. Samo ministarstvo za sada nije komentarisalo objavljivanje detalja tog dokumenta.

BONUS VIDEO: Snimak koji dokazuje da su čuda moguća: Žena spasena iz ruševina u Turskoj nakon 222 sata

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar